Άμεσα στην Βουλή προς κύρωση οι συμβάσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Κρήτη

ΥΠΕΝ: Προς κύρωση από τη Βουλή 4 συμβάσεις υδρογονανθράκων – Σινιάλο για έρευνες σε Κρήτη, Ιόνιο και ΒΔ Πελοπόννησο
0
167

H νέα πετρελαϊκή κρίση καταδεικνύει το πόσο ευάλωτη είναι η Ελλάδα, η οποία είναι εισαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις διακυμάνσεις των τιμών των υδρογονανθράκων και με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες για να ολοκληρωθεί ο μεγαλύτερος κύκλος παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με την ελπίδα ότι σε κάποια χρόνια από σήμερα θα υπάρξει ενεργειακή αυτάρκεια για την χώρα.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που έχει την αφετηρία του στο 2014 και επιταχύνθηκε το 2017 αν και όπως είναι ήδη γνωστό, η γνώση ότι ο ελληνικός ηπειρωτικός και θαλάσσιος χώρος διαθέτει αξιοποιήσιμα ενεργειακά κοιτάσματα, υπάρχει εδώ και δεκαετίες…
Θέμα λίγων 24ωρων είναι να επισφραγιστεί ο μεγαλύτερος κύκλος παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που άνοιξε σταδιακά στην Ελλάδα το 2014 και το 2017.


Πιο συγκεκριμένα, είναι πολύ πιθανόν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή να κατατεθούν στη Βουλή προς κύρωση οι δύο συμβάσεις παραχώρησης των περιοχών «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» στην κοινοπραξία «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ», του Ιονίου στην «Repsol – ΕΛ.ΠΕ» και του «οικοπέδου 10» στα ΕΛ.ΠΕ. Η τελευταία, μάλιστα, περιοχή είχε παραχωρηθεί στον ελληνικό πετρελαϊκό όμιλο κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2014, ενώ οι άλλες τρεις ανατέθηκαν στις προαναφερόμενες εταιρίες μετά από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν το 2017 και στη συνέχεια κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.

Το σχετικό νομοσχέδιο με τις τέσσερις συμβάσεις θα είναι ουσιαστικά το πρώτο ενεργειακό που καταθέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την έναρξη των ερευνών σε ιδιαίτερα πολλά υποσχόμενες περιοχές όπως της Κρήτης και του Ιονίου. Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης που έχουν περάσει στις πολυεθνικές Total και ExxonMobil καθώς και στα ΕΛ.ΠΕ είναι διαπιστωμένο πως έχουν πολλές γεωλογικές ομοιότητες με εκείνα της Ν.Α. Μεσογείου όπου έχουν γίνει μεγάλες ανακαλύψεις όπως το Ζορ της Αιγύπτου, της Αφροδίτης της Κύπρου και του Λεβιάθαν στο Ισραήλ.

Σαφής και ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει μετά από οκτώ χρόνια, καθώς τόσο διαρκεί η ερευνητική φάση και προς το τέλος αυτής θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη γεώτρηση.

Η παρουσία των ExxonMobil και Total έρχεται να αποδείξει το ενισχυμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της Γαλλίας για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ιδίως σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των κρατών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν πως η κύρωση των προαναφερόμενων συμβάσεων θα ενεργοποιήσει περαιτέρω εξελίξεις στο χώρο του upstream της περιοχής ακόμη και στην Ελλάδα, μάλιστα. Πληροφορίες θέλουν ήδη να γίνονται προετοιμασίες και για την παραχώρηση και άλλων θαλάσσιων «οικοπέδων», ιδίως νότια της Κρήτης.

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο πολυεθνικές στο ελληνικό upstream είναι τα μεγάλα βάθη νότια της Κρήτης: «Η διεθνής βιομηχανία θεωρεί ότι μπορεί να βρει εμπορεύσιμους όγκους αερίου σε βάθη που υπερβαίνουν τα 3.000 μέτρα και να τους παραγάγει επικερδώς. Οι πιθανότητες να βρεθεί επίσης αργό είναι μεγάλες, ενώ στο παρελθόν αναμέναμε μόνο αέριο και όχι αργό σε τέτοια βάθη», σημειώνει στην ίδια έκθεση η ΕΔΕΥ για να γίνει πιο σαφής: «Μια ανακάλυψη 500 εκατομμυρίων βαρελιών (ισοδύναμων) θα δικαιολογούσε εμπορικές εξελίξεις.


Στα βαθιά νερά της Ελλάδας, όπως είναι για παράδειγμα η περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι πιθανοί στόχοι βρίσκονται σε πετρώματα θαμμένα βαθιά κάτω από τον βυθό της θάλασσας, ενώ τα θαλάσσια βάθη ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.500 μέτρα. Ο μέσος όρος βάθους νερού σε αυτές τις περιοχές ξεπερνάει τα 2.500 μέτρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι γύρω στα 3.500 μέτρα».

Πηγή: Energypress.gr Αρθρογράφος: Κωνσταντίνος Φιλίππου

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com