Ελληνικό Hip – Hop

Οι στίχοι στο Χιπ Χοπ είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση.
0
171
To Hip – Hop ξεκίνησε ως περιθωριακή αφρο-αμερικανική κουλτούρα που ξεπήδησε από τα γκέτο των μεγαλουπόλεων της βορείουΑμερικής τη δεκαετία του 1970. Το Hip – Hop εκτός από μουσική ανέπτυξε τύπο χορού, το break dance, τύπο εικαστικής δημιουργίας, το graffiti, τρόπο ρυθμικής ομοιοκατάληκτης ομιλίας, το rap (rap: χτυπώ. Χτυπητός τρόπος ομιλίας). Ωστόσο φαίνεται πως η λέξη αποτελεί επίσης ακροστιχίδα της φράσης Rhythmic American Poetry. Φαίνεται πως οι ρίζες της Hip – Hop μουσικής βρίσκονται στους Γκριο  της Δυτικής Αφρικής, ενώ διαθέτει επίσης αμερικανικές μπλουζ και τζαζ επιρροές.
Το Hip – Hop ταξίδεψε κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1970, στην Ευρώπη και λίγο αργότερα στην Ελλάδα, μέσω του κινηματογράφου και του MTV. Στην συνοπτική αναφορά εδώ, παρατίθενται δηλώσεις των ίδιων των μουσικών.

Δεκαετία 1980 – τα πρώτα ελληνικά βήματα

Μιχάλης Μυτακίδης (Active Member) «Μεγάλωσα με αυτό που ονομάζαμε «καρέκλα». Μέχρι που μου «έκαψε» το μυαλό ο αμερικανικός σταθμός που αναμεταδιδόταν εδώ από τη βάση, κι εκεί, γύρω στο ’78 – ’79, πρωτάκουσα Sugarhill και Kurtis Blow. Από τότε άρχισα να την ψάχνω… Ένας φίλος μου έφερε μια βιντεοταινία αμερικάνικη. Ήταν το Wild Style. Στην Αμερική παίχτηκε το ’82 και εδώ μόνο σε μια προβολή στο Σινεάκ το ’83. Παίζανε εκεί οι πρώτοι ράπερ, οι πρώτοι graffiti writersχορευτικές ομάδες. Ήταν ταινία ορόσημο …».


Κωστής Κουρμένταλας (FF.C.) «… ξεκίνησα μέσα από το breakdance. Από τις γειτονιές, όταν αυτό σήμαινε αποκλειστικά διασκέδαση. Κάποια στιγμή, γύρω στο ’85 – ’86, είδα μια ταινία, το Hip – Hop history, που και αυτή έπαιξε μεγάλο ρόλο, και μετά είδα το Beat Street, ιστορική ταινία, που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και όρισε τα ωμά δεδομένα».

Μιχάλης Μυτακίδης «Νομίζω ότι ραπάραμε από πολύ νωρίς λόγω ανάγκης! Από το ’83, με το χορευτικό γκρουπ του Ζέα στον Πειραιά, βάζαμε μουσική από ένα κασετοφωνάκι και ραπάραμε από πάνω για να χορεύουμε. Θυμάμαι το ’84 που αγοράσαμε ένα drum machine όλοι μαζί, δεν ξέραμε καν να το δουλεύουμε, και φτιάξαμε δυο – τρία beats για να ραπάρουμε από πάνω. Την επόμενη φορά βάλαμε και DJ …»

 ποιους χώρους παιζόταν το χιπ χοπ;

Από τα πρώτα του βήματα μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποιος συναυλιακός χώρος ή κλάμπ που να στεγάσει αποκλειστικά το ελληνικό χιπ – χοπ. Οι χιπ χόπερς μαζεύονταν σε πάρκα και πλατείες. Αρκούσε ένας τοίχος για graffiti και χώρος ελεύθερος για breakdance. Το ελληνικό χιπ χοπ, φαίνεται πως ιδιαίτερα στα πρώτα του βήματα, αποτέλεσε την απόλυτη μουσική του δρόμου. Βέβαια από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα το Αν club, το Ρόδον: Live αλλά και άλλοι χώροι έχουν φιλοξενήσει πολλές χιπ χοπ συναυλίες χωρίς όμως να θεωρούνται χιπ χοπ κλαμπ.

Τα συγκροτήματα

Εκτός από τους FF.C. που συναντήθηκαν το 1987, τα άλλα γνωστά συγκροτήματα του χώρου δηλαδή οι Active Member , Goin’ Through , Terror X Crew , Ημισκούμπρια , Νέβμα , Ζωντανοί νεκροί , Razastarr , Άλφα Γάμα κ.ά. δημιουργήθηκαν μετά την είσοδο της δεκαετίας του 1990. Τα περισσότερα από αυτά συνεχίζουν τη δράση τους μέχρι σήμερα. Νεότερα γκρουπ που την δουλειά τους επιμελήθηκαν οι Active Member είναι οι Βαβυλώνα , Antiterra , Παράξενοι Ταξιδιώτες κ.ά.

Οι στίχοι στο Χιπ Χοπ

Οι στίχοι στο Χιπ Χοπ είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση. Τα κείμενα των τραγουδιών είναι μακροσκελή. Ιδιαίτερα στο ελληνικό χιπ χοπ πολύ συχνά η θεματολογία κινείται γύρω από κοινωνικά και πολιτικά θέματα με μια εμφανή διάθεση για αμφισβήτηση και επανάσταση. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι το ελληνικό χιπ χοπ ιδιαίτερα την δεκαετία του 1990 δεν έγινε τόσο εμπορικό ώστε να οφείλει να υιοθετήσει και μια πιο εμπορική θεματολογία .
Τα τελευταία χρόνια γίνεται από τα συγκροτήματα μια στροφή που περιλαμβάνει συνεργασίες με λαϊκούς καλλιτέχνες της πίστας και θεματολογία που σχετίζεται με την ερωτική απιστία, το χρήμα κ.ά.

Τα βασικά στοιχεία του Χιπ Χοπ


Η Hip – Hop κουλτούρα βασίζεται σε τέσσερα στοιχεία:

  • ο DJ (Disk Jokey)
  • ο MC (Master of Ceremony) που θα μπορούσαμε να τον αποκαλέσουμε και ραψωδό
  • το Graffiti και
  • το Breakdance που αποτελεί την χορευτική του έκφραση

Πηγη: musicportal.gr

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com