ΕΝΟΠΛΑ ΑΝΕΜΟΠΛΟΙΑ – Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΦΟΥ – ΓΚΟ

Τα διηπειρωτικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Αμερικής.
0
205

Tέσσερις μήνες μετά από την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, 16 βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου USS Hornet για έναν τολμηρό βομβαρδισμό στο Τόκιο.

Παρότι η επίθεση προκάλεσε μικρές ζημιές, ήταν ένα ψυχολογικό χτύπημα. Διψασμένοι να απαντήσουν, οι Ιάπωνες στρατιωτικοί επιτελείς αναζητούσαν έναν τρόπο να χτυπήσουν την ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά από δυο χρόνια εντατικών μυστικών προετοιμασιών, η Ιαπωνία εξαπέλυσε το πρώτο διηπειρωτικό όπλο του κόσμου εναντίον των ΗΠΑ το 1944.


Αερόστατα που μετέφεραν βόμβες.

Αν οι Γιαπωνέζοι συνέχιζαν το πρόγραμμα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1945, τα αερόστατα θα χτυπούσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο αποκορύφωμα της αντιπυρικής περιόδου, με την προοπτική να δημιουργήσουν χάος στις δυτικότερες πολιτείες. Αλλά λόγω του ειδησεογραφικού μπλακάουτ «άμυνα της σιωπής» ,το πρόγραμμα τερματίστηκε πρόωρα .

Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά δεν ήταν.

Για μήνες, οι Ιάπωνες εκτόξευσαν εναντίον των ΗΠΑ περισσότερα από 6.000 από τα αποκαλούμενα όπλα «Φου- γκο». Τα αερόστατα είχαν σχεδιαστεί να ακολουθούν τα αέρια ρεύματα για να διασχίζουν γρήγορα τον Ειρηνικό και μετά να πέφτουν πάνω στις πό­λεις, τα δάση, και τους αγρούς της Αμερικής. Κάθε αερόστατο μετέφερε τέσσερις εμπρηστικές βόμβες για να βάζει φωτιές και μια βολιδοφόρο βόμβα για να σκορπίζει τον τρόμο.

Περίπου 1.000 από τα αερόστατα έπεσαν στις ΗΠΑ. Κάποια έφτασαν μέχρι το Μίσιγκαν, αλλά τα περισσότερα προσγειώθηκαν στις βορει­οδυτικές ακτές του Ειρηνικού.Ένα σκότωσε έξι εκδρομείς στο Όρεγκον, ενώ ένα άλλο έπεσε στο Χάνφορντ της Ουάσινγκτον και έκλεισε προσωρινά ένα εργοστάσιο που συμμετείχε στην κατασκευή της ατο­μικής βόμβας.

Η ζημιά ήταν ελάχιστη, αλλά η απειλή αληθινή. Η αντίδραση της κυ­βέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν να λογοκρίνει όλες τις ει­δήσεις για τις επιθέσεις. Η «άμυνα της σιωπής» έπεισε την Ανώτατη Διοίκηση της Ιαπωνίας ότι το πρό­γραμμα ήταν αποτυχημένο και το διέ­κοψαν πριν εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες του νέου τους τρομερού όπλου.

 


Τα σφαιρικά αερόστατα είχαν διάμετρο 10 μέτρων. Λόγω των ισχυρών ανέμων στους αεροχειμάρρους, διέσχιζαν τον Ειρηνικό σε τέσσερις περίπου μέρες

Το φορτίο των 1.360 κιλών περιελάμβανε όργανα πλοήγησης, πυροκροτητή, και εμπρηστικές βόμβες, τρεις από τις οποίες φαίνονται να κρέμονται από τον κάτω δακτύλιο.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com