Επίθεση των Χούθι στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σ. Αραβία

0
332

Πριν λίγα λέπτα οι αντάρτες Χούθι ανακοίνωσαν πως χτύπησαν εγκαταστάσεις της Aramco στη Σ. Αραβία. 

Το χτύπημα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν στο κανάλι Al Masirah TV, έγινε στην περιοχή Jizan στην Ερυθρά Θάλασσα.


Η Aramco μέχρι τώρα αρνείται να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Όλα αυτά την στιγμή που η Ελλάδα αποφάσισε να στείλει Patriot στη Σ. Αραβία και όπως φαίνεται θα εμπλακούμε για τα καλά στην σύγκρουση.  

Οι Χούθι φέρονται να έβαλαν στο στόχαστρο ειδικά τα αεροδρόμια Αμπχά και Τζιζάν, καθώς και στη στρατιωτική βάση Χαμίς Μουσχαϊτ και σε άλλους ευαίσθητους στόχους στη Σαουδική Αραβία «με μεγάλο αριθμό ρουκετών και drones».

Τι έγινε πριν λίγους μήνες

Οι επιθέσεις που σηµειώθηκαν στις 14 Σεπτεµβρίου κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της κρατικής Saudi Aramco στην ανατολική Σαουδική Αραβία κατάφεραν ένα βαρύ πλήγµα σε µια από τις κεντρικές «αρτηρίες» της παγκόσµιας πετρελαϊκής βιοµηχανίας. Κλονισµένο από ένα χτύπηµα που η αεράµυνά του (η αποτελούµενη από αµερικανικούς Patriot) δεν κατάφερε να αποτρέψει, το σουνιτικό βασίλειο, που κάθεται πάνω στα δεύτερα µεγαλύτερα διαπιστωµένα αποθέµατα µαύρου χρυσού παγκοσµίως (πρώτη είναι η Βενεζουέλα), αναγκάστηκε να µειώσει την ηµερήσια πετρελαϊκή παραγωγή του κατά περίπου 50% (ή σχεδόν 6 εκατ. βαρέλια), µε το εν λόγω 50% όµως να αντιστοιχεί και στο 5% της παγκόσµιας παραγωγής.


Το πλήγμα ήταν βαρύ, αν και στην πορεία οι Σαουδάραβες θα κάλυπταν τις απώλειες στις εξαγωγές με εφεδρικά αποθέματα.

Αλλοι υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεµβρίου πραγµατοποιήθηκαν µε drones προερχόµενα από την Υεµένη. Υπάρχει, ωστόσο, και η υποψία ότι πραγµατοποιήθηκαν µε πυραύλους Κρουζ από το Ιράν ή το Ιράκ.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com