Επαναληπτικό πιστόλι Glock

0
79

Όταν πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το πιστόλι Glock φαινόταν ότι παραβιάζει κάθε κανόνα, φτιαγμένο στο μεγαλύτερο μέρος του από πλαστικό, το σχέδιό του δεν έκανε παραχωρήσεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να μοιάζει ένα πιστόλι σύμφωνα με τις αποδεκτές αντιλήψεις. Στις πρώτες του εμφανίσεις, υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές στον τύπο γι’ αυτό το «κακό» πλαστικό πιστόλι. Γιατί ήταν πλαστικό; Μήπως είχε σχεδιαστεί εσκεμμένα για να περνάει λαθραία από σημεία ελέγχου σε αεροδρόμια;

Μήπως το Glock προοριζόταν να γίνει το πιο μοντέρνο όπλο στο οπλοστάσιο των τρομοκρατών;Στην πράξη, το Glock είναι σταθερά με το μέρος της έννομης τάξης. Το κινητό ουραίο, η κάννη και το σύστημα της σκανδάλης είναι πλήρως μεταλλικά και συνεπώς «ορατά» με ακτίνες X.


Επίσης, το Glock είναι πλέον ευρέως διαδεδομένο στην υπηρεσία στρατών και αστυνομικών αρχών σε όλον τον κόσμο, με πάνω από δύο εκατομμύρια όπλα να έχουν κατασκευαστεί. Περίπου το 40% των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, που χρησιμοποιούν επαναληπτικά πιστόλια, έχουν υιοθετήσει το Glock.

Μη παραδοσιακό

Ένα μέρος της λογικής για τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του Glock, προέρχεται από το γεγονός ότι δε σχεδιάστηκε από έναν παραδοσιακό κατασκευαστή όπλων. Η Glock ιδρύθηκε στην Αυστρία από τον Gaston Glock, ένα μηχανικό που ειδικευόταν στην κατασκευή πλαστικών και μεταλλικών εξαρτημάτων.
Όταν ο Αυστριακός Στρατός διεξήγαγε διαγωνισμό για την εύρεση ενός νέου υπηρεσιακού πιστολιού, τη δεκαετία του 1980, ο Glock συμμετείχε με το επαναστατικό του σχέδιο.

Το κλείστρο του Glock είναι φτιαγμένο από σκληρό πλαστικό, που αντέχει τόσο στο κρύο όσο και στη θερμότητα. Το παλιό στρατιωτικό ρητό «όσο πιο απλό, τόσο πιο καλό», εφαρμόστηκε με ευλάβεια στο σχεδίασμά του Glock. Έχει μόνο 33 εξαρτήματα και μπορεί να λυθεί σε δευτερόλεπτα. Αντίθετα με όλα σχεδόν τα πιστόλια που βρίσκονται σε στρατιωτική υπηρεσία, το Glock είναι έτοιμο να πυροβολήσει από τη στιγμή που βγαίνει από την θήκη του. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να «τραβήξει» και να «πυροβολήσει». Ένα σύνολο από εσωτερικούς μηχανισμούς ασφαλείας διατηρεί το όπλο σε ασφαλή κατάσταση μέχρι να τραβηχτεί η σκανδάλη.


Στρατιωτική χρήση

To Glock 17 των 9 χλστ. είναι η πιο διαδεδομένη έκδοση σε χρήση. Έχοντας υιοθετηθεί από τον Αυστριακό Στρατό και από Στρατούς και Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων σε όλον τον κόσμο, πρόκειται για ένα εξαιρετικό όπλο χειρός. To Glock 18 είναι μια πλήρως αυτόματη έκδοση, που χρησιμοποιείται ως συμπαγές πολυβόλο-πιστόλι. Προκειμενού να προληφθούν παράνομες τροποποιήσεις, τα λειτουργικά του μέρη δεν ταιριάζουν με αυτά του Glock 17.


Τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τη γνώρισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με χρήστες αστυνομικούς, καθώς και ιδιώτες. Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτής της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς, το βασικό σχέδιο προσαρμόστηκε και σε άλλα διαμετρήματα. Η Glock ήταν ένας από τους πρώτους κατασκευαστές που παρουσίασε ένα πιστόλι των 10 χλστ., το Glock 20. Κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την αναζήτηση του «απόλυτου» φυσιγγίου για πιστόλια, η βολίδα των 10 χλστ. είναι πολύ πιο φονική από την καθιερωμένη των 9 χλστ. Parabellum, που τη χρησιμοποιούν οι περισσότεροι στρατοί. To Glock 21 έχει θαλάμη για το φυσίγγιο 0,45″ACP, ενώ τα Glock 22 και 23 βάλλουν το δημοφιλές φυσίγγιο 0,40″Smith &Wesson.


Μικρότερες παραλλαγές του Glock έχουν κατασκευαστεί σε όλα τα διαμετρήματα,κυρίως για να μεταφέρονται απαρατήρητα από αστυνομικούς με πολιτικά. Τα Glock 31, 32 και 33 που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, βάλλουν την ισχυρή, υψηλής ταχύτητας βολίδα 0,357″Magnum. Ως ένα λειτουργικά σχεδιασμένο μοντέλο, το Glock μπορεί να «προσέβαλε» τους θιασώτες της παράδοσης, αλλά η παγκόσμια επιτυχία του «μιλάει από μόνη της» για την ποιότητά του.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com