Επιστροφή του Ελληνικού στόλου στη βάση του

0
522
Την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού στόλου στις βάσεις του δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς η διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης που επιδεικνύει τις τελευταίες ώρες η τουρκική πλευρά σε συνδυασμό με τις διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με την δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του αριθμού των ελληνικών και τουρκικών πλοίων που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα επιχειρούσαν στην Ν.Α Μεσόγειο.

Την αρχή έκανε η τουρκική πλευρά μειώνοντας κατά τις δύο τελευταίες ημέρες, αρχικά στο μισό τα πλοία που είχε βγάλει στο Νότιο Αιγαίο από (35 στα 17 ) και εν συνεχεία απομακρύνοντας και τα υπόλοιπα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Ανάλογα κινήθηκε και το Oruc Reis, το οποίο ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες ήταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας, εν τέλει χθες βράδυ έδεσε εντός του λιμανιού, με το γεγονός να επιβεβαιώνεται και δια στόματος του εκπρόσωπου της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος ήταν και αυτός που ανακοίνωσε το πάγωμα των σχετικών σεισμικών ερευνών.


Αξιολογώντας την τουρκική διάθεση προς αποκλιμάκωση της έντασης και αφού προηγουμένως διαπιστώθηκε η αποχώρηση του τουρκικού στόλου από την περιοχή, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κινήθηκε και αυτό προς την ίδια κατεύθυνση δίνοντας εντολή στο μεγαλύτερο μέρος του στόλου να επιστρέψει στις βάσεις του. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Αιγαίο πλέον από ελληνικής πλευράς φαίνεται πως δραστηριοποιούνται μόνο τα πλοία επιφυλακής, μαζί με εκείνα που εκτελούσαν τις αποστολές τους πριν από την έναρξη της κρίσης.

Το θαλάσσιο «ατσάλινο τείχος»

Να σημειώσουμε πως όλες τις προηγούμενες ημέρες η ελληνική πλευρά αντιμετώπισε την τουρκική επιχείρηση αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και υφαρπαγής του ορυκτού πλούτου που βρίσκεται εντός της, με την δημιουργία ενός «ατσάλινου τείχους» το οποίο συνέθεσε το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου, μέσω της τοποθέτησής του σε κομβικά σημεία και περάσματα τόσο του Βορείου όσο και κυρίως του Νοτίου Αιγαίου. Παρά το γεγονός ότι ευθύς εξαρχής η χώρα μας φρόντισε, σε στρατιωτικό επίπεδο, να αφήσει στην Τουρκία την πρωτοβουλία των κινήσεων, εντούτοις μέσω της άμεσης εξόδου και ανάπτυξης του συνόλου σχεδόν του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο, έστειλε ένα δυνατό μήνυμα προς τη γείτονα χώρα ότι οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί από την ελληνική διπλωματία, εφόσον απαιτηθεί, θα τύχουν υπεράσπισης χωρίς να υπολογιστεί κανένα κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, η κινητοποίηση της ελληνικής πολεμικής μηχανής, ήδη από την περασμένη Δευτέρα, οπότε είχαμε την έναρξη ισχύος της τουρκικής NAVTEX που δέσμευε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως τις 2 Αυγούστου, ήταν άμεση.
Αρχικά ανακλήθηκαν οι άδειες του προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες σε όλες τις μονάδες του Στρατού Ξηράς τόσο στον Έβρο όσο και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στο Πολεμικό Ναυτικό, με τα στελέχη που υπηρετούν στα πλοία του στόλου να ειδοποιούνται ότι εντός δύο ωρών θα πρέπει να έχουν βρεθεί στα πόστα τους, για άμεση αναχώρηση προς παρακολούθηση και αντιμετώπιση του τουρκικού στόλου. Μέσα σε λίγες ώρες, τα πλοία του ελληνικού στόλου με πλήρη φόρτο μάχης και με τα όπλα τους γεμάτα, αναχωρούσαν από το Ναύσταθμό της Σαλαμίνας, με τον κύριο όγκο τους να κατευθύνεται στο Νότιο Αιγαίο και τα υπόλοιπα να πιάνουν τα «περάσματα» στο Βόρειο Αιγαίο, θωρακίζοντας απ’ άκρη σ’ άκρη το ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Η αεροπορία και οι ειδικές  δυνάμεις


Σε ανάλογη κινητοποίηση βρέθηκαν τόσο η Πολεμική Αεροπορία, όσο και οι Ειδικές Δυνάμεις, οι άνδρες των οποίων είχαν επίσης από την πρώτη στιγμή κινητοποιηθεί αναμένοντας μέσα στα σκάφη τους και οπλισμένοι σαν «αστακοί», εντολές για τυχόν επέμβασής τους είτε στην ξηρά είτε στην θάλασσα. Σε ότι αφορά την Π.Α, ενδεικτικό της ετοιμότητάς της ήταν το γεγονός ότι αρκετά από τα μαχητικά μας αεροσκάφη, ήταν έμφορτα με τον πλήρη οπλισμό τους, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν μέρος στις αναχαιτίσεις των τουρκικών F-16, προκειμένου να είναι σε διαρκή ετοιμότητα στο ενδεχόμενο που η Τουρκία οδηγούσε τα πράγματα σε τυχόν «θερμή αντιπαράθεση».

Ένα άλλο προληπτικό μέτρο που έλαβε η χώρα μας αφορούσε επίσης στην αποστολή ανατολικά και δυτικά της θαλάσσιας περιοχής που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα δύο φρεγατών, προς επιτήρηση των τουρκικών κινήσεων όταν και εφόσον τα τουρκικά πλοία θα έφταναν εκεί. Ειδικότερα, στο ανατολικό άκρο της συγκεκριμένης περιοχής, κινήθηκε η φρεγάτα «Κανάρης», η οποία μέχρι πρότινος συμμετείχε στη δύναμη UNIFIL των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο. Από την άλλη πλευρά, δυτικά της εν λόγο περιοχής κινήθηκε η φρεγάτα «Σπέτσαι» που λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση «Ειρήνη» της Ε.Ε για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com