Η αριστεία και το κόστος της

Ήρεμος, απλός, ευγενής, καταδεκτικός, δοτικός και έτοιμος να προσφέρει την βοήθειά του σε όσους τη χρειάζονται.
0
340

O Στέφανος Τσιτσιπάς σκαρφάλωσε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Λονδίνο ξεπερνώντας μορφές του παγκόσμιου τένις και του αθλητισμού.

Διαφαίνεται μια λαμπρή καριέρα και γιατί όχι μια καταγραφή στα μεγαλύτερα ονόματα του Παγκόσμιου αθλητισμού.


Ο Στέφανος είναι μόλις 21 ετών. Δεν σπούδασε, ούτε καν το Λύκειο δεν ολοκλήρωσε όμως οι αρετές του κραυγάζουν.

Ήρεμος, απλός, ευγενής, καταδεκτικός, δοτικός και έτοιμος να προσφέρει την βοήθειά του σε όσους τη χρειάζονται.

Το απέδειξε άλλωστε με την προσφορά του στους πυρόπληκτους στο Μάτι.

Ανήκει στους Άριστους της φυλής μας και αυτό οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε χωρίς κόμπλεξ και ζηλόφθονα απωθημένα.

Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτόν, όπως και για κάθε άλλον που διαφημίζει την Ελλάδα παγκοσμίως με τη Γαλανόλευκη να κυματίζει ψηλά για κάθε επιτυχία.

Ο Στέφανος ούτε παιδική ηλικία γνώρισε ούτε καν ανέμελη εφηβεία χάρηκε. Στερήθηκε τα πάντα. Παρέες, πάρτι, ποτά, ξενύχτια και όλα όσα θα κέντριζαν το ενδιαφέρον ενός νέου στην ηλικία του.

Τι ήταν αυτό όμως που έκανε το Στέφανο να ξεχωρίσει πέρα από το πηγαίο και ανεξάντλητο ταλέντο του; Τι είναι αυτό που δεν «χάθηκε» στο πρόσωπο του Στέφανου όπως σε χιλιάδες αλλά ταλέντα; Ποια είναι η φόρμουλα που ακολουθώντας την κι άλλοι με τις ίδιες ψυχικές αρετές θα γίνουν οι πρώτοι των πρώτων;

Σκληρή δουλειά, επιμονή στο στόχο και υποστήριξη από την οικογένεια! Αυτά είναι φίλες και φίλοι τα μυστικά της επιτυχίας.

Το πολύ δυνατό Ελληνικό δίδυμο του τέννις Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη.

Η οικογένειά του δε δίστασε να τον σταματήσει από το σχολείο και να υποθηκεύσει το σπίτι της για να βρεθούν τα χρήματα να προπονείται ο Στέφανος και να μετέχει σε μεγάλα τουρνουά. Δεν δίστασε να τον θέσει προ των ευθυνών του για τις θυσίες που όλοι οι υπόλοιποι έκαναν για αυτόν. Μην ξεχνάμε ότι έχει ακόμη 3 αδέλφια τα οποία επίσης «έβαλαν» πλάτη. Η οικογένειά του είδε από νωρίς αυτό που το κράτος ποτέ δεν θα μπορούσε να δει. Είναι γνωστό ότι το κράτος είναι αμέτοχο όταν νέα ταλέντα στον αθλητισμό και τις επιστήμες αριστεύουν. Εκ των υστέρων μόνον οι αρμόδιοι τρέχουν να θριαμβολογήσουν ως να είχαν μερίδιο στην επιτυχία!!! Παρόμοια η περίπτωση της Άννας Κορακάκη. Και εκείνη μόνη της με την οικογένειά της!

Η Άννα Κορακάκη είναι απο τις καλύτερες αθλήτριες στην σκοποβολή παγκοσμίως.

O Στέφανος ούτε παιδική ηλικία γνώρισε ούτε καν ανέμελη εφηβεία χάρηκε. Στερήθηκε τα πάντα. Παρέες, πάρτι, ποτά, ξενύχτια και όλα όσα θα κέντριζαν το ενδιαφέρον ενός νέου στην ηλικία του.

Κυριακή δεν ξύπνησε αργά, διότι τον περίμενε προπόνηση. Η δίαιτα του ήταν πάντα προσεγμένη, δεν ξεχείλωνε ποτέ γιατί ακόμη και τα γραμμάρια στο βάρος του μετρούσαν. Ένας σύγχρονος «Σπαρτιάτης» με νόμους και κανόνες απαράβατους για να φτάσει στην κορυφή.

Η αριστεία είναι δύσκολη και επίπονη. Δεν είναι για όλους παρά μόνο γι’ αυτούς που την αντέχουν. Γι’ αυτούς που δεν φοβούνται να «θυσιάσουν» απολαύσεις και εύκολο βόλεμα.

Όμως είναι πολλοί οι άνθρωποι της ήσσονος προσπαθείας που απλά θέλουν να την «περάσουν» καλά χωρίς κόπους, ευθύνες και θυσίες.

Δυστυχώς αυτοί οι πολλοί, με την αγελαία νοοτροπία, κριτικάρουν την αριστεία ως μειονέκτημα. Βολεύονται με τη χρυσή μετριότητα και δεν αγωνίζονται παρά μόνο για τα ελάχιστα. Έτσι μπορεί μεν να επιβιώνουν αλλά δεν διαπρέπουν ποτέ και όσους διαπρέπουν τους φθονούν.

Άριστοι φυσικά και δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι, όμως άλλο το να γίνουμε και άλλο το να προσπαθούμε να γίνουμε. Όταν δεν προσπαθούμε και είμαστε στο «πέσε πίττα να σε φάω» μετά κριτικάρουμε πικρόχολα και οι άριστοι μας απαντούν «όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια».

Πάντα θαύμαζα τους κατά περίπτωση Αρίστους, στις Τέχνες, στα Γράμματα, στα επιστημονικά Επιτεύγματα και γιατί όχι και στα υδραυλικά, στην κηπουρική αλλά και στη μαγειρική. Πάντα αναρωτιόμουν αν είμαι αποφασισμένος να πληρώσω το ανάλογο κόστος για να συμπεριληφθώ ανάμεσα τους.

Τελικά όσο ζω θα προσπαθώ κι ας μην τα καταφέρω ποτέ γιατί όπως λέει και ο ποιητής « Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος……..». Και σε αυτόν τον δρόμο όποτε συναντώ τους Αρίστους υποκλίνομαι.


Χρήστος Γ. Χρηστίδης

Εραστής της κοινής λογικής

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com