Η καταιγίδα που έσωσε την Ιαπωνία. ΘΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

0
275

Στα τέλη του 13ου αιώνα . Ο Κουμπλάι Χαν είχε ήδη ολοκληρώσει την κατάκτηση της Κίνας που είχε ξεκινήσει ο παπ­πούς του, Τζένγκις Χαν. Τώρα, είχε συγκεντρώσει 140.000 πολεμιστές για να εισβάλει στα νησιά της Ιαπωνίας.

 Ο Κουμπλάι Χαν, o κυβερνήτης της μογγολικής αυτοκρατορίας, ξεκίνησε μία από τις μεγαλύτερες αρμάδες του κόσμου, της εποχής του, σε μια προσπάθεια να κατακτήσει την Ιαπωνία.Παλιές αφηγήσεις περιγράφουν τον αποδεκατισμό και την διασπορά του στόλου του από το “Καμικάζι” CE 1274 και CE 1281-ένα ζευγάρι έντονων τυφώνων- απεσταλμένους από τον θεό, σύμφωνα με τις παραδόσεις ,για την προστασία από την εισβολή της Ιαπωνίας.


Ο στόλος του Κουμπλάι Χαν επιτέθηκε στην Ιαπωνία το 1274 και ξανά το 1281. Λόγω της αύξησης του Ζεν Βουδισμού μεταξύ των Σαμουράι εκείνη την εποχή, αυτά ήταν τα πρώτα γεγονότα όπου οι τυφώνες έχουν περιγραφεί ως ”θείοι άνεμοι” τόσο σχετικά με το χρονοδιάγραμμά τους όσο και από τη δύναμή τους.
Ο τελευταίος στόλος, αποτελείτο από “περισσότερο από 4.000 πλοία που έφεραν σχεδόν 140.000 άνδρες” λέγεται ότι ήταν η μεγαλύτερη ναυτική εισβολή στην σύγχρονη ιστορία και της οποίας η κλίμακα μπορεί να έχει ξεπεράσει την επέμβαση που αποκαλείται D-Day, από την εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων στην Νορμανδία το 1944.

 


Η πρώτη εισβολή κατέστρεψε τους Ιάπωνες. Η μάχη έλαβε χώρα στις παραλίες, όπου οι δύο δυνάμεις συναντήθηκαν. Οι Μογγόλοι είχαν πολλά πλεονεκτήματα , έτσι οι Ιάπωνες ήταν συγκλονισμένοι και άρχισαν να υποχωρούν. Μη γνωρίζοντας ότι είχαν κερδίσει, οι Μογγόλοι φοβόντουσαν ότι οι Ιάπωνες θα επέστρεφαν με ενισχύσεις και έτσι υποχώρησαν, και εγκαταστάθηκαν στα σκάφη τους ,το σούρουπο για να αποφύγουν τον επερχόμενο τυφώνα. Με το ξημέρωμα, μόνο λίγα πλοία είχαν μείνει στη θάλασσα αφού άφησαν τη μοίρα τους στα χέρια της φύσης.

Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εισβολής, οι Ιάπωνες έφτιαξαν ένα υψηλό τοίχος για να προστατευτούν από μελλοντικές επιθέσεις. Επτά χρόνια αργότερα, οι Μογγόλοι επέστρεψαν. Ανίκανοι να βρουν τις κατάλληλες παραλίες αποβίβασης λόγω των τειχών, ο στόλος έμεινε να επιπλέει για μήνες. Μετά από μήνες ο στόλος καταστράφηκε εκ νέου από ένα νέο μεγάλο τυφώνα, που οι Ιάπωνες ονόμασαν ”καμικάζι” (θείο άνεμο). Οι Μογγόλοι ποτέ πια δεν επιτέθηκαν και πάλι στην Ιαπωνία, και πάνω από 70.000 άνδρες λέγεται ότι είχαν συλληφθεί.
Στους δημοφιλείς ιαπωνικούς μύθους της εποχής, ο θεός Raijin ήταν ο θεός που γύρισε τις καταιγίδες κατά των Μογγόλων. Άλλες παραλλαγές λένε ότι ο θεός Fujin ή Ryūjin προκάλεσε τα καταστροφικά καμικάζι.


Το όνομα που δόθηκε στην καταιγίδα- καμικάζι, αργότερα χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου για τις επιθέσεις αυτοκτονίας από τους Ιάπωνες πιλότους. Η μεταφορά σήμαινε ότι οι πιλότοι ήταν μέρος του “θείου ανέμου”, που θα σαρώσει και πάλι τον εχθρό από τις θάλασσες.
Αυτές οι ιστορικές μαρτυρίες είναι επιρρεπείς σε υπερβολές, και σημαντικά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με την εμφάνιση και την αληθινή ένταση αυτών των θρυλικών τυφώνων .


Νέα ιζηματογενή δεδομένα από μια παράκτια λίμνη κοντά στην τοποθεσία των επιδρομών των Μογγόλων, παρέχουν την δυνατότητα για μια 2000 χρόνων ανοικοδόμηση του τυφώνα. Δύο εξέχοντες αποθέσεις καταιγίδας που χρονολογούνται από εκείνη την εποχή μας δίνουν το πιθανό χρονοδιάγραμμα των τυφώνων καμικάζι, επιπλέον δείχνουν ότι ήταν σημαντικής έντασης.


Η νέα ανακατασκευή της καταιγίδας δείχνει επίσης ότι τα γεγονότα αυτού του είδους ήταν πιο συχνά στην περιοχή κατά το χρόνο διενέργειας των επιδρομών των Μογγόλων. Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν ότι οι τυφώνες καμικάζι έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της πρόωρης κατάκτησης της Ιαπωνίας από τους ναυτικές δυνάμεις των Μογγόλων. Με τον τρόπο αυτό, τα γεγονότα μπορούν να παρέχουν μία από τις πρώτες ιστορικές περιπτώσεις που δείχνουν ότι στη διαμόρφωση των γεωπολιτικών συνόρων αρετές φορές παρενέβαιναν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στις μεταβαλλόμενες ατμοσφαιρικές και θαλάσσιες συνθήκες.


Και αυτοί αποκαλούσαν τους εαυτούς τους

«θείο άνεμο».
Ή στα ιαπωνικά Καμικάζι.

 

Ένα αεροπλάνο καμικάζι καθώς επιτίθεται στο USS Missouri τον Απρίλιο του 1945. Προκάλεσε στο πλοίο ένα τρομερό πλήγμα δευτερόλεπτα μετά από τη στιγμή που ο ναύτης Λεν Σμιντ τράβηξε τη φωτογραφία, όμως κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν πληγώθηκε. Στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου του β’ παγκόσμιου πολέμου, τα αεροπλάνα καμικάζι βύθισαν 34 αμερικανικά πλοία και προκάλεσαν ζημιές σε 288. Πάνω από 4.000 χιλιάδες Ιάπωνες πιλότοι θυσίασαν τις ζωές τους σε αποστολές καμικάζι.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com