Η καταπληκτική ιστορία έμεινε γνωστή ως ο «αμερικανικός στρατός των δυο»

Τα δύο κορίτσια που ξεγέλασαν και τρομοκράτησαν το βρετανικό ναυτικό, παίζοντας μια φλογέρα κι ένα τύμπανο
0
117
Τόν Ιούνιο του 1814, η βρετανική φρεγάτα HMS Bulwark, με 74 κανόνια, επιτέθηκε στην πόλη Σαϊτσουέιτ της Μασαχουσέτης, πυρπολώντας έξι πλοία που βρίσκονταν στο λιμάνι. Η αμερικάνικη πόλη σχημάτισε αμέσως μια ομάδα εθνοφυλακής για την προστασία της. Οι άντρες έκαναν τις στρατιωτικές ασκήσεις τους κοντά στον φάρο. Όμως το καλοκαίρι πέρασε χωρίς άλλα επεισόδια και άρχισαν να χαλαρώνουν.

Τόν Σεπτέμβριο, το HMS Bulwark επέστρεψε για ένα ακόμα χτύπημα. Η Ρεμπέκα Μπέιτς, η 18χρονη κόρη του φαροφύλακα, είδε το βρετανικό πλοίο που βρισκόταν έξω από την ακτή. Μια μεγάλη βάρκα γεμάτη στρατιώτες είχε ξεκινήσει προς το λιμάνι, όπου δύο εμπορικά πλοία αποτελούσαν ελκυστικό στόχο. Ο πατέρας της δεν ήταν εκεί κοντά και δεν υπήρχε χρόνος να πάει στην πόλη για να προειδοποιήσει για την επίθεση. Τότε, η Ρεμπέκα παρατήρησε δύο μουσικά όργανα που είχαν αφήσει στον φάρο οι εθνοφύλακες: μια φλογέρα και ένα τύμπανο. Οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχαν μάθει στα δύο κορίτσια μερικά τραγούδια. Η Ρεμπέκα σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να ειδοποιήσει τους συμπατριώτες της με ένα μουσικό σκοπό. «Μείνε κρυμμένη», προειδοποίησε την αδελφή της. «Αν μας δουν οι Βρετανοί, θα γίνουμε ο περίγελός τους».


Τα δύο κορίτσια κρύφτηκαν πίσω από έναν αμμόλοφο και έπαιζαν το «Yankee Doodle» με όλη τους τη δύναμη. Οι Βρετανοί άκουσαν τον γνωστό σκοπό να μεταφέρεται με τον αέρα. Πίστεψαν λοιπόν ότι ήταν πολεμικό εμβατήριο και ότι οι αντίπαλοί τους συγκεντρώνονταν για να τους επιτεθούν.

Το συμπέρασμα που έβγαλαν ήταν ότι το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού είχε χαθεί. Δεν απέμενε παρά να υποχωρήσουν. Μια συνθηματική σημαία υψώθηκε και η ομάδα επιδρομής εγκατέλειψε την αποστολή της. Το Σαϊτσουέιτ σώθηκε από την επίθεση, χάρη στη Ρεμπέκα και την Αμπιγκέιλ Μπέιτς, που από τότε έμειναν γνωστής στην πόλη τους ως ο «αμερικανικός στρατός των δυο».

ΠΗΓΗ: Συναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, Rick Beyer, εκδόσεις Κλειδάριθμος.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com