Η Καυτερή πιπεριά και πως μαγειρεύεται

0
545

Επιστημονική ονομασία: Capsicum Frutescens(Solanaceae)
Άλλα ονόματα: Καγιέν, τσίλι, καψικό, πιπέρι

Ιστορία και παράδοση
Οι καυτερές πιπεριές έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για αιώνες. Θεωρούταν χρήσιμες για τις διάφορες ασθένειες του γαστρεντερικού κομματιού, συμπεριλαμβανομένων των στομαχόπονων, περιορίζοντας τους πόνους και τα αέρια. Το Cayenne χρησιμοποιούταν συχνά για να θεραπεύσει τις ασθένειες του κυκλοφοριακού συστήματος. Τριμμένο στο δέρμα, το Cayenne είναι μια παραδοσιακή, καθώς επίσης και σύγχρονη θεραπεία, για τους ρευματικούς πόνους και την αρθρίτιδα.


Μαύρη μεξικάνικη καυτερή πιπεριά τύπου Jalapeno, ιδιαίτερα δυνατή

Περιγραφή
Το πιπέρι του Cayenne, επίσης γνωστό ως καψικό, γίνεται από τα ξηρά πιπέρια τσίλι. Είναι το ίδιο τσίλι που περιέχουν τα διάφορα πικάντικα, νοτιοδυτικά πιάτα. Μαγειρεύοντας με πιπέρι Cayenne στα φαγητά σας προσθέτεται μια πικάντικη γεύση και ταυτόχρονα και ταυτόχρονα παίρνεται και τις ευεργετικές τους ιδιότητες..

Χρησιμοποιούμενα μέρη
Οι ώριμοι καρποί

Συστατικά
Οι θεραπευτικές ουσίες του πιπεριού cayenne προέρχονται από φλαβανοειδή και τα καρωτινοειδή, καθώς επίσης και τις βιταμίνες Α και C, την καψαϊκίνη και άλλες καψαϊκινοειδείς ενώσεις. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες βοηθούν το σώμα να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να παλέψει τους ελεύθερους ριζοσπάστες.

Φαρμακευτικές δράσεις και χρήσεις

  • Η καψαϊκίνη δρα και σαν τοπικό αναισθητικό για αυτό χρησιμοποιείτε και σε πολλά έμπλαστρα και αλοιφές για την ανακούφιση των πόνων. Τελευταίες έρευνες έδειξαν σε πειράματα στα εργαστήρια, ότι καταπολεμά τους καρκίνους στο πάγκρεας και στον προστάτη αλλά αυτό σε πειραματικό στάδιο ακόμα.
  • Οι καυτερές πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν στο να ρυθμίζουν την πίεση, να αυξάνουν την κυκλοφορία, να κατεβάζουν την χοληστερίνη, να εμποδίζουν την αρτηριοσκλήρυνση και να σταματάνε την αιμορραγία.
  • Ακόμα μπορούν να ανακουφίζουν και να βοηθούν, σε πόνους στην πλάτη ή σε εξαρθρώματα , στο πονόδοντο, στο πονοκέφαλο, σε κρυολογήματα, σε γαστρεντερικά προβλήματα, στην ψωρίαση και στην αρθρίτιδα.
  • Διευκολύνουν την πέψη, βοηθούν στην ισορροπία του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους.
  • Εμποδίζουν και βοηθούν στα εγκεφαλικά και τις καρδιακές προσβολές.

Πιπεριά καλλιεργούμενη στην Κρήτη, τύπου κέρατο (ή αλλιώς σέρβικη Niska Sipka). Χρειάζεται προσοχή να μην την μπερδέψουμε με την απλή γλυκιά πιπεριά. Επίσης μεγάλη προσοχή κατά την προετοιμασία πριν το μαγείρεμα στο να φοράμε γάντια και απόλυτη αποφυγή να ακουμπήσουμε τα χέρια μας στο πρόσωπό μας.

Προφυλάξεις
Φοράτε γάντια όταν τις αγγίζεται και ποτέ μην πιάνετε με τα χέρια σας τα μάτια ή το πρόσωπο σας. Το Cayenne δεν διαλύεται εύκολα στο νερό για αυτό αν καίγεστε στο δέρμα ξεπλύνετε με ξύδι ή κρασί. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε βάμμα καυτερών πιπεριών, κατευθείαν πάνω στο δέρμα.
Οι άνθρωποι με έλκη και καούρες θα πρέπει να το αποφεύγουν γιατί η καψακίνη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Πάντα ρωτάτε το γιατρό σας πριν πάρετε Cayenne.

Το Cayenne μπορεί να έχει τις αρνητικές παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους. Εάν έχετε αλλεργία στις μπανάνες, το λατέξ, το ακτινίδιο, τα κάστανα ή το αβοκάντο μπορεί επίσης να έχετε αλλεργία και στο πιπέρι Cayenne.
Οι γυναίκες θα πρέπει να το αποφεύγουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Με την σκούφια τους να κρατάει από την Κεντρική και Νότια Αμερική, οι καυτερές πιπεριές αποτελούν ένα πέρα για πέρα δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε πολλά διαφορετικά είδη μαγειρικής. Οι εν λόγω πιπεριές διαθέτουν εντυπωσιακά οφέλη για την διατροφή μας καθώς περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία από αντιοξειδωτικά που είναι ευεργετική για την υγεία μας. Η καψαϊκίνη είναι ουσιαστικά το συστατικό που τους δίνει τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες και ταυτόχρονα τους προσδίδει αυτή την καυτή γεύση. Στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά τους σε καψαϊκίνη τόσο πιο καυτές είναι.

Ενισχύουν τον μεταβολισμό

Μια από της ιδιότητες της καψαϊκίνης είναι η τόνωση του μεταβολισμού καθώς αυξάνει την ποσότητα της θερμότητας που παράγει το σώμα μας και μας κάνει να καίμε περισσότερες θερμίδες ανά ημέρα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα πρωινό που περιέχει καψαϊκίνη έκαιγαν 51% περισσότερες θερμίδες την ημέρα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Μειώνουν την πείνα

Οι καυτερές πιπεριές σας βοηθάνε να τρώτε λιγότερο και να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι είναι η καψαϊκίνη που βοηθά στη μείωση της πείνας. Αν και δεν είναι ακόμα απολύτως κατανοητό το πως το κάνει αυτό, μια μελέτη έχει δείξει πως μειώνει την παραγωγή της γκρελίνης, της ορμόνης δηλαδή που δημιουργεί την πείνα.

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, πάνω από το 40% των ενηλίκων άνω των 25 ετών έχουν υψηλή πίεση αίματος. Οι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Μία μελέτη σε ποντίκια με υψηλή αρτηριακή πίεση έδειξαν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση διαιτητικών μπαχαρικών που περιέχουν καψαϊκίνη συνέβαλε στη μείωση της πίεσης του αίματος ενώ μια άλλη μελέτη, αυτή τη φορά βασισμένη πάνω σε γουρούνια, έδειξε ότι η καψαϊκίνη βοήθησε να χαλαρώσουν τα αιμοφόρα αγγεία τους, οδηγώντας σε μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι τα παραπάνω συμπεράσματα βασίζονται στα ζώα και τα αποτελέσματα της καψαϊκίνης μπορεί να διαφέρουν στον άνθρωπο.

Βοηθάει στο πεπτικό σύστημα υγείας

Τα διαιτητικά μπαχαρικά και τα ενεργά συστατικά τους μπορούν να παρέχουν πολλά οφέλη στο στομάχι σας. Οι καυτερές πιπεριές βοηθάνε στην ενίσχυση της άμυνας του στομάχου κατά των λοιμώξεων και στην αύξηση της πεπτικής παραγωγής υγρών και βοηθούν να παραδώσει τα ένζυμα στο στομάχι, βοηθούν στην πέψη. Αν και πολλοί πιστεύουν πως τα πικάντικα τρόφιμα προκαλούν έλκος, στην πραγματικότητα οι καυτερές πιπεριές πετυχαίνουν το ακριβώς ανάποδο μειώνοντας τον κίνδυνο του έλκους στομάχου.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη. Η καψαϊκίνη που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου καθώς επιτίθεται στη διαδικασία ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Βέβαια, οφείλουμε να τονίσουμε πως και αυτό το συμπέρασμα έχει προκύψει έπειτα από εργαστηριακές και μελέτες σε ζώα.

Μαγείρεμα

Η καυτερή πιπεριά συνήθως χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό στο μαγείρεμα για να δώσει την τάση στην γεύση μέσω του καψίματός της.
Οι περισσότερες συνταγές που είναι αποκλειστικές για την καυτερή πιπεριά, είναι συνήθως σάλτσες τύπου χαμπανέρο πράσινες ή κόκκινες αναλόγως τον τύπο της πιπεριάς.
Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες κρέμες τυριού όπως την γνήσια τυροκαφτερή που συναντάμε στα ορεινά χωριά της Στερεάς Ελλάδας και παρασκευάζεται απο τρίμμα φέτας, λίγο γιαούρτι και κόκκινες πιπεριές.


φασολάδα με καυτερή πιπεριά, την ετοιμάζουμε ως κανονική φασολάδα και απλά προσθέτουμε κοντά στο τέλος του βρασίματος μερικές καυτερές πιπεριές, όσο αντέχουμε. Σε περίπτωση που δεν τρώνε όλοι στο τραπέζι το καυτερό, μπορούμε να την προσθέσουμε στο τέλος ξερή (μπούκοβο) στο κάθε πιάτο ξεχωριστά.

Άλλο παραδοσιακό φαγητό που ταιριάζει πολύ η καυτερή πιπεριά είναι ο πατσάς όπου προσθέτουμε καυτερό ξερό μπούκοβο.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com