Κήρυξη πολέμου με αιτία τον πυροβολισμό ενός χοίρου

0
201
Οι ΗΠΑ και τι Μεγάλη Βρετανία στα πρόθυρα πολέμου για ένα νεκρό γουρούνι .

Το 1859, το τελευταίο αμφισβητούμενο κομμάτι γης μεταξύ ΗΠΑ και Μεγά­λης Βρετανίας ήταν το αρχιπέλαγος του Σαν Χουάν, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Καναδά και της Επικράτειας του ‘Ορεγκον. Και οι δύο χώρες διεκδικούσαν τα νησιά, ενώ οι σχέσεις των αποίκων τους χαρακτηρίζονταν από καχυποψία και εχθρότητα.

 

Αυτό ήταν το στάτους κβο τη μέρα που ο Λάιμαν Κάτλερ, ένας Αμερικανός που ζούσε στο νησί του Σαν Χουάν, πυροβόλησε ένα γουρούνι που σκάλιζε το πατατοχώραφό του. Ένα βρετανικό γουρούνι.


Οι βρετανικές αρχές απείλησαν να συλλάβουν τον Κάτλερ αν δεν επανόρθωνε. Όταν οι Αμερικανοί του νησιού ζήτησαν βοήθεια από τον αμερικανικό στρατό, ένας θερμοκέφαλος ταξίαρχος με το όνομα Γουίλιαμ Χάρνεϊ απάντησε στέλνο­ντας έναν λόχο στρατιωτών από την 9η Μεραρχία Πεζικού.

Το γουρούνι που πυροβόλησε ο Λάιμαν Κάτλερ ήταν ένας χοίρος Μπέρκσαϊρ.

Ο κυβερνήτης της Βρετανικής Κολομβίας, με τη σειρά του, έστειλε ένα πολεμικό πλοίο στην πε­ριοχή. Και οι δύο πλευρές κλιμάκωσαν τις ενέργειές τους. Σύντομα, 400 Αμερι­κανοί στρατιώτες οχυρώθηκαν στο νησί, ενώ ένας στόλος βρετανικών πλοίων με χιλιάδες ένοπλους άντρες περίμενε στα ανοιχτά.


Ο πόλεμος ήταν πραγματικά κοντά.

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ. – ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ

«θα το κάνουμε Μπάνκερ Χιλ εδώ πέρα», είπε ο λοχαγός- διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων που εστάλησαν για να καταλάβουν το νησί του Σαν Χουάν. Αλλά η πιο ένδοξη στιγμή του Τζορτζ Πίκετ θα ερχόταν τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν, ως στρατηγός της Συνομοσπονδίας, έδωσε το όνομά του στην πιο διάσημη – και ανώφελη – έφοδο της αμερικανικής ιστορίας, στη μάχη του Γκέτισμπεργκ.

Σε αυτό το σημείο, επικράτησαν οι πιο ψύχραιμοι. Οι αξιωματικοί του βρετανικού ναυτικού αρνήθηκαν να αποβιβάσουν τους Βασιλικούς Πε­ζοναύτες στο νησί, αποφεύγοντας έτσι τη σύγκρουση. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, τρομοκρατημένη από την ιδέα ότι οι ενέργειες ενός οργισμένου αγρότη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο, έστειλε τον στρατηγό Γουίνφιλντ Σκοτ, διοικητή του αμερικανικού στρα­τού, για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν τε­λικά σε κοινή κατοχή των νησιών, τερματίζοντας μια στρατιωτική σύγκρουση στην οποία η μοναδική απώλεια ήταν το γουρούνι.

Δέκα χρόνια μετά από τα γεγονότα του «πολέμου των χοίρων», οι ΗΠΑ και η Βρετανία προσέφυγαν σε διαιτησία για να επιλύσουν τη διαμάχη τους για τα νησιά: στον Κάιζερ Γουλιέλμο Α’ της Γερμανίας. Η τελική απόφασή του ήταν υπέρ των ΗΠΑ και σήμερα τα νησιά αποτελούν τμήμα της πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com