Καβάλα: Πιάσανε τεράστιο ακίνδυνο καρχαρία – Σαπουνά

0
108
Ένα τεράστιο καρχαριοειδές βάρους 330 κιλών αλιεύτηκε ανοιχτά της Καβάλας. Δεν πίστευαν στα μάτια τους με αυτό που βρήκαν στα δίχτυα τους…

Ένα τεράστιο καρχαριοειδές, αλιεύτηκε ανοιχτά της Καβάλας, συνολικού βάρους 330 κιλών. Το καρχαριοειδές κατάφερε να βγάλει στην ακτή μία μηχανότρατα στην Καβάλας.


Πρόκειται για καρχαρία «προσκυνητή» ή «σαπουνά», που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι μετά τον φαλαινοκαρχαρία. Όπως ήταν λογικό, η “χρυσή ψαριά” προκάλεσε ενθουσιασμό όχι μόνο στους αλιείς που το εντόπισαν, αλλά και στον κόσμο που βρέθηκε στο λιμάνι όταν μεταφέρθηκε εκεί το τεράστιο καρχαριοειδές.

Το συγκεκριμένο είδος δεν είναι επιθετικό απέναντι στους ανθρώπους, ενώ δυστυχώς η υπεραλίευσή του έχει μειώσει δραματικά τον πληθυσμό του. Εμπορικά είναι ένα σημαντικό ψάρι, ως πηγή τροφής, λαδιού από το συκώτι, πτερυγίων και ζωοτροφής

Τι είναι ο καρχαρίας Σαπουνάς ή Προσκυνητής;

Ο καρχαρίας προσκυνητής (επιστημονική ονομασία Cetorhinus maximus – Κητόρινος ο μέγιστος), γνωστός και ως παπάς ή σαπουνάς,είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι, μετά τον φαλαινοκαρχαρία, με μήκος μέχρι 12 μέτρα και βάρος 19 τόνους,[4] αν και σπάνια ξεπερνά τα 8 μέτρα μήκος και τους 5 τόνους βάρος. Βρίσκεται σε όλες τις εύκρατες θάλασσες του κόσμου και είναι μεταναστευτικό είδος.Κινείται αργά και γενικά φιλτράρει το νερό και έχει ανατομικές προσαρμογές για να τρέφεται φιλτράροντας, όπως ένα πολύ διευρυμένο στόμα και πολύ ανεπτυγμένες βραγχιακές άκανθες.

Το σχήμα του ρύγχους του είναι κωνικό και οι σχισμές των βραγχίων επεκτείνονται γύρω από την κορυφή και το κάτω μέρος του κεφαλιού του. Οι βραγχιακές άκανθες είναι σκοτεινές και μοιάζουν τριχωτές και χρησιμοποιούνται για να πιάσουν πλαγκτόν καθώς το νερό φιλτράρεται μέσα από το στόμα και πάνω από τα βράγχια. Ο καρχαρίας προσκυνητής έχει συνήθως γκρίζο-καφέ χρώμα και συχνά φαίνεται να φέρει στίγματα. Το ουραίο πτερύγιο έχει ισχυρή πλευρική καρίνα και σχήμα ημισελήνου. Τα δόντια του καρχαρία είναι πολύ μικρά και πολυάριθμα και συχνά εμφανίζονται εκατό στη σειρά. Τα δόντια τους έχουν μονή κωνική ακίδα, κυρτή προς τα πίσω και είναι τα ίδια και στις δύο πλευρές της γνάθου, άνω και κάτω.


Οι καρχαρίες προσκυνητές είναι ένα μεταναστευτικό είδος και πιστεύεται ότι διαχειμάζουν σε βαθιά νερά. Μπορεί να εμφανιστούν είτε σε μικρά κοπάδια, φυλετικά διαχωρισμένα, ή μόνοι τους. Οι καρχαρίες προσκυνητές δεν είναι επιθετικοί και γενικά είναι αβλαβείς για τους ανθρώπους.

Εδώ και καιρό είναι εμπορικά σημαντικό ψάρι, ως πηγή τροφής, λαδιού από το συκώτι, πτερυγίων καρχαρία και ζωοτροφής.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com