Κορονοϊός: Ένα λάθος πρόδωσε τον πραγματικό αριθμό των νεκρών

0
142
Πριν από δέκα ημέρες, λίγο μετά την έναρξη της έρευνας για τις περιπτώσεις και τους θανάτους που σχετίζονται με την επιδημία του κορωναϊού, Ο Jonathan Read ένας ερευνητής που ανέλυσε μοντέλα εξάπλωσης της επιδημίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο προέβλεψε ότι πάνω από 250.000 Κινέζοι θα έχουν μολυνθεί από τον ιό μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου.

Παρ’ όλο που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κίνας , οι αριθμοί των θυμάτων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε μόλις κάτω από 25.000 (και περίπου 1500 θανάτους), είναι πολύ μακριά από αυτή τη θλιβερή πρόβλεψη, περίπου δέκα φορές χαμηλότερη από την προβλεπόμενη από τους επιδημιολόγους.


Είναι δυνατή αυτή η διαφορά; Είναι η επιδημία πραγματικά πολύ λιγότερο σοβαρή από τα προβλεπόμενα συμβατικά επιδημιολογικά μοντέλα; Ή μήπως η Κίνα απλώς κρύβει την πλήρη έκταση του προβλήματος;

Οι αποκαλύψεις για πειραγμένα νούμερα υπήρχαν εδώ και εβδομάδες

Η εφημερίδα Wall Street Journal είχε επιστήσει την προσοχή ότι η Κίνα πείραζε κατά το δοκούν τον αριθμό των δηλωμένων θυμάτων, καταγράφοντας την πνευμονία ως αιτία θανάτου αντί για κοροναϊό. Οι μεταγενέστερες αναφορές ότι οι αξιωματούχοι του Γουχχάν ότι οι κρατικές υπηρεσίες έσπευσαν να αποτεφρώσουν τα θύματα του κορωναϊού πριν μπορέσουν να μετρηθούν δεν συνέβαλαν στην αξιοπιστία των επίσημων δεδομένων.

Αλλά το μεγαλύτερο χτύπημα στην αφήγηση και τους επίσημα αναφερόμενους αριθμούς για την επιδημία απο την πλευρά της Κίνας ήρθαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν ένα τεχνικό λάθος στην ηλεκτρονική εφαρμογή στο TenCent της Κίνας ίσως αποκάλυψε την πραγματική έκταση της επιδημίας του κοροναϊού στην ηπειρωτική χώρα. Και αν οι φωτογραφίες που διέρρευσαν απο το λάθος αυτό είναι πραγματικές, ως προς τον αριθμό των θυμάτων, τότε μιλάμε για πραγματική εκατόμβη!

Όπως αναφέρει ο Ταϊβάν Τάιμς , κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «το Tencent φαίνεται να απελευθέρωσε κατά λάθος το δυνητικό πραγματικό αριθμό λοιμώξεων και θανάτων, οι οποίες ήταν αστρονομικά υψηλότερες από τις επίσημες φιγούρες » και ήταν πολύ πιο κοντά στις καταστροφικές επιδημικές προβλέψεις του Jonathan Read .

φωτογραφία με τις δύο διαφορετικές εικόνες για σύγκριση, που δείχνει υψηλότερους αριθμούς (αριστερά), ενώ δεξιά το γράφημα εμφανίζει τους επίσημους αριθμούς (που θεωρητικά έχει εγκρίνει το κινεζικό κράτος)

η εικόνα με τους πραγματικούς αριθμούς που διέρρευσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες

Σύμφωνα με την έκθεση, αργότερα το βράδυ του Σαββάτου, η Tencent, στην ιστοσελίδα της με τίτλο “Επιθεώρηση Επιδημιολογικής Κατάστασης”, έδειξε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις νέου κοροναϊού (2019nCoV) στην Κίνα ως μόνιμη σε 154.023, 10 φορές την επίσημη μορφή εκείνες τις μέρες. Αναφέρει τον αριθμό των υπόπτων περιπτώσεων ως 79,808, τέσσερις φορές το επίσημο ποσό.

Και ενώ ο αριθμός των θεραπευμένων περιπτώσεων ήταν μόνο 269, πολύ χαμηλότερος από τον επίσημο αριθμό εκείνης της ημέρας των 300, το πιο δυσοίωνο, ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν ήταν 24.589, πολύ υψηλότερος από τους 300 που είχαν επισημανθεί επίσημα ότι είχαν συμβεί εκείνη την ημέρα!

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Tencent το έκανε αυτό: όπως σημειώνει η Ταϊβάν Times, οι κινέζοι νέοι έχουν παρατηρήσει ότι η Tencent έχει τουλάχιστον τρεις φορές δημοσιεύσει εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς, μόνο για να τις μειώσει γρήγορα σε κυβερνητικά εγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία .


Αυτό οδήγησε πολλούς στην ηπειρωτική χώρα να υποθέσουν ότι Tencent έχει δύο σύνολα δεδομένων, τα πραγματικά δεδομένα και τα “επεξεργασμένα” δεδομένα.

Εν ολίγοις, έχουν προκύψει δύο στρατόπεδα: το ένα, το πιο αισιόδοξο, υποθέτει ότι ένα πρόβλημα κωδικοποίησης θα μπορούσε να προκαλέσει την εμφάνιση των πραγματικών “εσωτερικών” δεδομένων. Ο άλλος, πολύ πιο απαισιόδοξος, πιστεύει ότι κάποιος στα παρασκήνια προσπαθεί να διαρρεύσει τους πραγματικούς αριθμούς, καθώς τα “εσωτερικά” δεδομένα του Πεκίνου μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματική έκταση της επιδημίας.

Ο φόβος για την κοινωνική σταθερότητα

Στις 29 Ιανουαρίου ο Zeng Guang, επικεφαλής της επιδημιολογίας στο CDC της Κίνας, έκανε μια σπάνια ειλικρινή παραδοχή σχετικά με το γιατί οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να πουν στους ανθρώπους την αλήθεια, ” Οι αξιωματούχοι πρέπει να σκεφτούν την πολιτική γωνία και την κοινωνική σταθερότητα για να διατηρήσουν τις θέσεις τους ” .

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com