Μιρ Οσμάν Αλί Χαν του Χαϊντεραμπάντ

0
347

Λέγεται ότι η προσωπική του περιουσία ήταν υπερδιπλά­σια των ετήσιων εσόδων της Ινδίας και ότι είχε στην κα­τοχή του αρκετά μαργαριτάρια για να στρώσει όλη τη λεωφόρο Πικκαντίλλυ. Η αξία των κοσμημάτων της συλ­λογής του και μόνο ανερχόταν στο αστρονομικό ποσό των 400 εκατομμυρίων λιρών.

Ο σερ Μιρ Οσμάν Αλί Χαν, απολυταρχικός κυβερνήτης του πριγκιπάτου του Χαϊντεραμπάντ, ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους όλων των εποχών.


Το 1940 ήταν κάτοχος μιας περιουσίας άνω των δύο δι­σεκατομμυρίων λιρών και διέθετε ένα πλήθος πολυτελών παλατιών, γεμάτων από σπάνιους και εξαίσιους θησαυ­ρούς – ανατολίτικα χαλιά, ανυπολόγιστης αξίας χειρό­γραφα και σπάνια πετράδια. Μοιραζόταν τα πλούτη του με τις εφτά συζύγους του, τις σαράντα δύο παλλακίδες του, έναν στρατό από παιδιά και αμέτρητα προστατευόμενα μέλη.

Κάθε στατιστική για τον σερ Οσμάν είναι συγκλονι­στική. Κυβερνούσε ένα κράτος ελάχιστα μικρότερο σε μέ­γεθος από το Ηνωμένο Βασίλειο και είχε υπό τον απόλυ­το έλεγχό του τις ζωές 16 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στη συλλογή του ανήκε το περίφημο σπάνιο διαμάντι Τζέικομπ, σημερινής αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών, ενώ διέθετε δεκάδες Rolls-Royce. Ήταν επίσης φανατικός σύμ­μαχος των Βρετανών κατά τη διάρκεια του Ρατζ, και δι­κή του δωρεά ήταν όλα τα μαχητικά αεροπλάνα που απάρτισαν το Σμήνος 110 του Βασιλικού Ιπτάμενου Σώ­ματος στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Οι Βρετανοί ανταπέδωσαν απονέμοντάς του τους τίτ­λους της «Αυτού Καθαγιασμένης Υψηλότητος» και του «Πιστού Συμμάχου της Βρετανικής Κυβέρνησης».

Ο σερ Οσμάν είχε διαδεχτεί τον πατέρα του στον θρό­νο του Χαϊντεραμπάντ μετά τον θάνατο του τελευταίου το 1911. Ήδη βαθύπλουτος, πολλαπλασίασε τα κρατικά έσοδα αναπτύσσοντας την εξορυκτική βιομηχανία του κρα­τιδίου του Χαϊντεραμπάντ. Τα ορυχεία ήταν πλούσια πη­γή διαμαντιών και άλλων πολύτιμων λίθων. Το περίφημο διαμάντι Κοχ-ι-Νουρ προέρχεται από το Χαϊντεραμπάντ.

To 1941 ο σερ Οσμάν είχε ήδη ιδρύσει τη δική του τρά­πεζα, την Κρατική Τράπεζα του Χαϊντεραμπάντ. Το πρι­γκιπάτο του έγινε το μοναδικό κράτος της ινδικής υποηπείρου που εξέδιδε δικό του νόμισμα, εντελώς διαφο­ρετικό από της υπόλοιπης Ινδίας. Συχνά ευεργέτης αλ­λά συχνότερα αλλοπρόσαλλος, ο σερ Οσμάν δαπάνησε μεγάλο μέρος της οικογενειακής περιουσίας στην παι­δεία, στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και στην κατα­σκευή σιδηροδρομικού δικτύου. Του απέμενε όμως και πάλι αρκετό χρήμα για να ικανοποιεί το πάθος του για τον ιππόδρομο, τα σπάνια αυτοκίνητα και τις ηγεμονι­κές ενδυμασίες.

Τεράστια ποσά διοχετεύτηκαν επίσης σε ένα πολυδά­πανο πρόγραμμα εξωραϊσμού, που περιελάμβανε την ανέ­γερση δημόσιων κτιρίων, ανώτατου δικαστικού μεγάρου, νοσοκομείων και του Πανεπιστημίου Οσμάνια. Το πραγ­ματικό όμως πάθος του ήταν τα αναρίθμητα παλάτια του, που ήταν διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια του πριγκι­πάτου. Το μεγαλύτερο από αυτά διέθετε στρατιές υπηρε­τών, ακολούθων και σωματοφυλάκων, που διαγκωνίζονταν μεταξύ τους για περισσότερη εξουσία μαζί με αμέτρητους μηχανορράφους ευνούχους και ζηλιάρες παλλακίδες.

Το αγαπημένο ανάκτορο του σερ Οσμάν λέγεται πως ήταν το Φαλακνούμα, χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου με πανοραμική θέα της πρωτεύουσας Χαϊντεραμπάντ. Γνωστό με την ονομασία «Καθρέφτης του Ουρανού», ήταν κατασκευασμένο σύμφωνα με την κλασική αρχιτεκτονι­κή από εισαγόμενο ιταλικό μάρμαρο.

Υπήρχε επίσης το ανάκτορο Τσοουμαχάλα, ένα ακόμη δαιδαλώδες οικοδόμημα που η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1750 και ολοκληρώθηκε μετά από εκατόν είκοσι ολόκληρα χρόνια. Έγινε διάσημο για την αίθουσα Ντουρμπά με τις εσωτερικές κιονοστοιχίες, μια αχανή σάλα φωταγωγημένη από πολυελαίους φτιαγμένους από βελγικό κρύ­σταλλο. Το οίκημα διέθετε τεράστια σαλόνια, προαύλια και έναν περίτεχνο πύργο ρολογιού.

Φαινομενικά ο σερ Οσμάν τα είχε όλα: τεράστια πε­ριουσία, πολυτελή παλάτια και μια ειρηνική επικράτεια που κατόρθωσε να αποφύγει την ενσωμάτωσή της στο νεοσύστατο ινδικό κράτος. Σύντομα όμως όλα θα άλλα­ζαν – προς το χειρότερο. Έπειτα από μήνες αποτυχημέ­νων διαπραγματεύσεων με την Ινδία, το Πριγκιπάτο του σερ Οσμάν δέχτηκε εισβολή το 1948. Μεσολάβησαν πέντε μέρες αιματηρών μαχών, ώσπου τελικά συμφώνησε απρό­θυμα να προσαρτηθεί στην ένωση. Το απολυταρχικό του καθεστώς έδωσε τη θέση του στην κοινοβουλευτική δη­μοκρατία της Ινδίας.

Μια εικοσιπενταετία αργότερα οι τίτλοι του σερ Οσμάν αφαιρέθηκαν και του επιβλήθηκε εξοντωτική φορολογία.

0 θάνατός του το 1967 θα οδηγούσε τους εκατοντάδες κληρονομικούς διεκδικητές της γης και της περιουσίας του σε μια σκληρή και πολύπλοκη μάχη.

 

0 εγγονός του Μουκαράμ Τζα ήταν ο επίσημος κλη­ρονόμος, αλλά δεν άργησε να βρεθεί αντιμέτωπος με σο­βαρά οικονομικά προβλήματα. Δεν κληρονόμησε μόνο τε­ράστια χρέη, αλλά και έναν ανυπολόγιστο αριθμό υπη­ρετών, ακολούθων και παρατρεχάμενων. Ανάμεσά τους 15.000 υπαλλήλους των ανακτόρων και προστατευόμενα μέλη, καθώς και τις σαράντα δύο παλλακίδες με τα αμέ­τρητα παιδιά τους.

Το παλαιότερο και πιο ονομαστό ανάκτορο της οικο­γένειας, το Τσοουμαχάλα, εξακολουθούσε να απασχολεί 6.000 εργαζομένους. Τριάντα οχτώ από αυτούς είχαν προσληφθεί μόνο για το ξεσκόνισμα των πολυελαίων.

Έτσι ξεκίνησε μια περίπλοκη και λυσσαλέα δικαστική διαμάχη για την περιουσία του σερ Οσμάν, που είχε συρ- ρικνωθεί σε ένα μόλις δισεκατομμύριο λίρες την περίοδο του θανάτου του. Κάποια στιγμή, εξουθενωμένος από τη διαμάχη, ο Μουκαράμ Τζα εγκατέλειψε την Ινδία. Πήρε διαζύγιο από την πρώτη του σύζυγο, την τουρκικής κα­ταγωγής πριγκίπισσα Εσρά, και μετανάστευσε στην Αυ­στραλία, όπου έγινε κτηνοτρόφος προβάτων.

Κι εκεί η ιστορία τελειώνει, τουλάχιστον για τα επό­μενα είκοσι χρόνια. Αλλά το 2001 η πριγκίπισσα Εσρά επέστρεψε στην Ινδία σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει την περίπλοκη διαθήκη του παππού του πρώην άντρα της. Με τη βοήθεια ενός χαρισματικού δικηγόρου, οι αλληλοσυγκρουόμενες διεκδικήσεις για την κληρονομιά επιτέ­λους ξεδιαλύθηκαν.


Το μεγαλοπρεπές ανάκτορο Τσοουμαχάλα άνοιξε τις πύλες του ως μουσείο, ενώ το Φαλακνούμα έγινε ξενοδο­χείο πολυτελείας. Οι αναρίθμητοι απόγονοι του σερ Οσμάν είναι πλέον ελεύθεροι να επιστρέφουν στον τόπο κατα­γωγής τους και να αναπολήσουν τα περασμένα μεγαλεία της άλλοτε βασιλικής οικογένειάς τους.

Μόνο που σήμερα πρέπει κι αυτοί να πληρώσουν εισι­τήριο, όπως κάθε απλός επισκέπτης.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com