Οριστικά εκτός του προγράμματος F-35 η Τουρκία

0
88

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντισυνταγματάρχης Μάικ Άντριους, δήλωσε στο περιοδικό Defense News ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας “παραμένει πλήρως αφοσιωμένο στο πρόγραμμα F-35 και διατηρεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με τις μοναδικές, απαράμιλλες δυνατότητες της 5ης γενιάς”. Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στο δίκτυο FOX, είπε:

“Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε δραστικά το κόστος του F-35, ενθαρρύνοντας με κίνητρα τη Βιομηχανία να ανταποκριθεί στην απαιτούμενη απόδοση και να προσφέρουμε προηγμένες δυνατότητες στα μαχητικά μας με την καλύτερη τιμή για τους φορολογούμενους μας». Το περιοδικό παράλληλα προχώρησε σε επαλήθευση όσων δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ, τονίζοντας πρώτα και κύρια ότι το Πεντάγωνο εδώ και κάποιο διάστημα έχει σε εξέλιξη μία διαδικασία απομάκρυνση της Τουρκίας από την παραγωγή του μαχητικού.«Ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι η Τουρκία μπορεί να αρνηθεί στις ΗΠΑ τμήματα του F-35 δεν αντικατοπτρίζει το παρόν στάτους κβο, καθώς το Πεντάγωνο εργάζεται για να εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα», σημειώνει χαρακτηριστικά το περιοδικό Defense News. Γράφει ότι η Τουρκία κατασκευάζει περίπου 1.000 τμήματα του αεροσκάφους, όμως η δήλωση του κ. Τραμπ ότι όλη η άτρακτος κατασκευάζεται στην Τουρκία είναι υπερβολική, καθώς μόνο το κεντρικό κομμάτι της ατράκτου κατασκευάζεται εκεί από την τουρκική εταιρεία TAI, η οποία ωστόσο είναι δευτερεύων προμηθευτής.

Ήδη, η αμερικανική εταιρεία Grumman έχει αναλάβει την ευθύνη για το σύνολο της παραγωγής αυτού του τμήματος, έως ότου βρεθεί άλλος κατασκευαστής. Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης διά νόμου στην Τουρκία να παραλάβει τα αεροσκάφη F-35, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, η χώρα απομακρύνθηκε από την παραγωγή του F-35. Όπως είχε δηλώσει η υφυπουργός Άμυνας, Έλεν Λορντ, το Πεντάγωνο έλπιζε να τελειώνει με τα τουρκικά συμβόλαια μέχρι το Μάρτιο του 2020, ωστόσο τον Ιανουάριο ανακοίνωσαν την παράταση ορισμένων μέχρι το τέλος του χρόνου.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com