Ο άντρας με το «χρυσό αίμα»: Ο αιμοδότης-ιατρικό θαύμα που έσωσε τη ζωή δύο εκ. παιδιών

Ο αιμοδότης Τζέιμς Χάρισον έσωσε περισσότερα από δύο εκατομμύρια μωρά, σηκώνοντας απλώς τα μανίκια του και δικαίως τον αποκαλούν και «άνθρωπο με τον χρυσό βραχίονα».
0
156

Πρόκειται για έναν σούπερ ήρωας της σύγχρονης εποχής, ο οποίος έχει χαρίσει ζωή σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια μωρά, λόγω της σπανιότητας του αίματός του.

Όταν ήταν 14 ετών, αρρώστησε βαριά, του αφαίρεσαν έναν πνεύμονα και χρειαζόταν πολύ αίμα για να επιβιώσει: «Ήμουν στο νοσοκομείο για περισσότερο από τρεις μήνες και είχα εκατό ράμματα», είπε.


Αφού έλαβε πάμπολλες μονάδες αίματος και σώθηκε, αποφάσισε αμέσως να γίνει δότης χαρίζοντας και ο ίδιος ζωή σε άλλους ανθρώπους, μη γνωρίζοντας τον αντίκτυπο του δικού του αίματος: «Ήθελα πάντα να γίνω αιμοδότης, αμέσως μετά την εγχείρησή μου, γιατί δεν ξέρω κι εγώ πόσοι άνθρωποι χρειάστηκαν για να μου σώσουν τη ζωή. Δεν τους γνώρισα ποτέ, δεν τους συνάντησα ποτέ».

ΑΣτα 18 έδινε αίμα σχεδόν κάθε μήνα

Όταν έγινε 18, έδινε το αίμα του κάθε τρεις βδομάδες ή έναν μήνα, για τα επόμενα 11 χρόνια κανονικά και ενώ η ιατρική κοινότητα πάλευε να βρει λύση σε μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που αποκαλείται «ασυμβατότητα ρέζους».

Αυτό σημαίνει ότι το ρέζους του αίματος της εγκύου είναι διαφορετικό από το ρέζους του αίματος του εμβρύου και μπορεί να καταλήξει στη λεγόμενη «αιμολυτική νόσο των νεογνών», στην οποία το μωρό θα εμφανίσει αναιμία, ίκτερο, καρδιακή κάμψη, ηπατοσπληνομεγαλία και άλλες περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές παθήσεις.

Οι επιστήμονες ψάχνοντας απεγνωσμένα τρόπο να αποτρέψουν την αντίδραση αυτή του αίματος μητέρας-παιδιού, βρήκαν αναπάντεχα τη λύση στο αίμα του Χάρισον! Σε ένα σπανιότατο αντίσωμα δηλαδή, το αντιγόνο D πλέον, που απλοποίησε το πρόβλημα της ασυμβατότητας ρέζους, το οποίο αφορά περίπου σε δύο στις χίλιες γεννήσεις.

Άγνωστο το πως ανέπτυξε το ισχυρό αντιγόνο

Οι γιατροί χορηγούν πλέον στην έγκυο την ανοσοσφαιρίνη ρέζους σε ενέσιμη μορφή, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη αντισωμάτων και η οικουμένη έχει να ευχαριστεί το ιατρικό θαύμα από την Αυστραλία για τη γενναία του προσφορά.

Ακόμα και σήμερα η ιατρική κοινότητα δεν γνωρίζει ακριβώς πώς ανέπτυξε ο αυστραλός αιμοδότης το ισχυρό αντιγόνο που εγγυάται τη ζωή των εμβρύων, πιστεύουν πάντως πως όλα έχουν να κάνουν με το αίμα που δέχθηκε στα 14 του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι κάτοχος πλέον παγκοσμίου ρεκόρ Γκίνες, καθώς δίνει το αίμα του εδώ και 60 χρόνια και αυτή του η πράξη έχει χαρίσει ζωή σε έναν απίστευτο αριθμό μωρών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο ίδιος του ο εγγονός, Σκοτ, αλλά και παλιότερα η κόρη του.

Χάρισε ζωή στην κόρη και τον εγγονό του

Όταν ο Σκοτ έκλεισε το 16ο έτος της ηλικίας του, τον Μάιο του 2011, κάθισε δίπλα στον παππού του για την πρώτη δική του δωρεά αίματος, την ώρα που ο Χάρισον σημείωνε τη σημαδιακή χιλιοστή φορά που έκανε κάτι τέτοιο!

«Όλη μου η οικογένεια είναι δότες αίματος, κι αυτό με κάνει να νιώθω περήφανος», υπογραμμίζει, έχοντας χαρίσει απλόχερα ζωή. Μάλιστα, από έρευνες στο αίμα του, ο Ερυθρός Σταυρός της Αυστραλίας εντόπισε άλλους 50 ανθρώπους με αντιγόνο D, επαρκής αριθμός για να καλυφθεί η ζήτηση.

Στα 81 του χρόνια, σταμάτησε να δίνει αίμα


Σήμερα, στα 81 του, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τη ζωογόνα συνήθειά του, ακολουθώντας τους υγειονομικούς κανόνες. «Κάποιοι μου λένε πως είμαι ήρωας. Εγώ όμως είμαι σε ένα ασφαλές δωμάτιο και δωρίζω απλά αίμα. Μου δίνουν μια κούπα καφέ και κάτι να ζουλάω στο χέρι μου. Και μετά τραβώ τον δρόμο μου. Κανένα πρόβλημα, καμιά δυσκολία», συμπλήρωσε.

Το Γκίνες σταμάτησε να μετρά τις επιδόσεις του στη δωρεά αίματος το 2015, όταν πια είχε αγγίξει τη 1.106η δωρεά, μιας και δεν είχε πια νόημα. Ποιος θα βρεθεί κανείς να τον ξεπεράσει;

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com