Ο Αλαζόνας Συνταγματάρχης και το Σημειωμα

0
296
Πώς η αναβλητικότητα άλλαξε την πορεία της Αμερικανικής Επανάστασης.

Μια παγωμένη χριστουγεννιάτικη νύχτα, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον οδη­γούσε τα καταρρακωμένα απομεινάρια του στρατού του μέσα από τον ποταμό Ντέλαγουερ. Οι στρατιώτες του ήταν σε αξιοθρήνητη κατά­σταση, αποδεκατισμένοι από προηγούμενες μάχες, καταπονημένοι, και πεινασμένοι. Παρ’ όλα αυτά, ο Ουάσινγκτον τους οδηγούσε σε μια αιφνιδιαστική επίθεση κατά των στρατιωτών της Έσσης που κατείχαν το Τρέντον στο Νιου Τζέρσι.

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΞΕΣΤΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ! – ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΡΑΛ, ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ

Ο Διοικητής του Σώματος της Έσσης, Συνταγματάρχης Γιόχαν Ραλ, βρισκόταν εκείνο το βράδυ σε χριστουγεννιάτικη δεξίωση. Του ήταν αδιανόητο να πιστέ­ψει ότι οι αποδιοργανωμένοι άποικοι θα αποτολμούσαν επίθεση. Γύρω στα μεσάνυχτα, ένας κτηματίας της περιοχής, που συμπαθούσε τους Βρετανούς έφερε ένα μήνυμα.Ένας υπηρέτης πήρε το μήνυμα και το έδωσε στον Ραλ. Αλλά ο συνταγματάρχης δεν θέλησε να διακόψει το παιχνίδι του στα χαρτιά. Έχωσε το σημείωμα στην τσέπη του χωρίς να το διαβάσει.


Ετοιμάζοντας το πέρασμα του ποταμού Ντέλαγουερ, ο Ουάσινγκτον μπήκε σε μια βάρκα όπου βρισκόταν ο Συνταγματάρχης Χένρι Νοξ. Κλότσησε με τη μύτη του παπουτσιού του τον θεόρατο αξιωματικό και τα εκατόν πενήντα κιλά του και είπε τις αθάνατες λέξεις που ανέβασαν το ηθικό των παγωμένων και εξαθλιωμένων αντρών του. «Κούνα τον χοντρό σου κώλο, Χάρι. Αλλά σιγά σιγά, να μην πλημμυρίσει η καταραμένη βάρκα!»

Το χάραμα, μέσα στο παγωμένο χιονόνερο, ο Ουάσινγκτον και τα νυσταγμένα και πεινασμένα στρατεύματά του επιτέθηκαν. Το μπαρούτι τους ήταν τόσο υγρό ώστε πολλοί δεν μπορούσαν να πυροβολήσουν, οπότε έβαλαν τις ξιφολόγχες τους ή χρησιμοποίησαν τα μουσκέτα τους για ρόπαλα.Ήταν μια πραγματική Χριστουγεννιάτικη έκπληξη για τους εκτός μάχης στρατιώτες της Έσσης που ουσιαστικά κατατροπώθηκαν.


Εννιακόσιοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι και ο συνταγματάρχης Ραλ τραυματίστηκε θανάσιμα. Καθώς ένας γιατρός έσκιζε τα ρούχα του για να περιποιηθεί τις πληγές του, το σημείωμα έπεσε από την τσέπη του.

Αποδείχθηκε ότι ήταν το μήνυμα που προειδοποιούσε ότι πλησίαζε ο Ουάσινγκτον. Αν είχε βρει τον χρόνο να το διαβάσει, ο Ραλ ίσως να ζούσε για να δει τους Αμερικανούς να έχουν νικηθεί και τον Ουάσινγκτον αιχμάλωτό του.

Πριν πεθάνει, ο Συνταγματάρχης Ραλ είχε την ευκαιρία να δει το σημείωμα που θα μπορούσε να είχε ανατρέψει την κατάσταση. «Αν το είχα διαβάοει», είπε θλιμμένα, «δεν θα ήμουν εδώ».
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com