Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ (1789)

0
252
Η ανθρωπιστική πρωτοβουλία ενός γιατρού γίνεται σύμβολο τρόμου.

Μετά το ξέσπασμα της Γαλλικής επανάστασης, ένας γιατρός και μέλος της Εθνοσυνέλευσης θερμοπαρακαλούσε τους συναγωνιστές του επαναστά­τες να θέσουν εκτός νόμου τις απάνθρωπες μορφές εκτελέσεων.

Πριν από την υιοθέτηση της λαιμητόμου, ο δήμιος του Παρισιού Σαρλ- Ανρί Σανσόν έγραψε ένα σημείωμα διαμαρτυρόμενος ότι ο θάνατος με αποκεφαλισμό είχε γίνει… πονοκέφαλος. Κάθε αποκεφαλισμός στόμωνε τη λάμα του σπαθιού του, είχε μόνο δύο σπαθιά και υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι που έπρεπε να εκτελεστούν. Το αποτέλεσμα, είπε, ήταν ότι πολλές εκτελέσεις ήταν αναπόφευκτα βασανιστικές.


Περιέγραφε με λεπτομέρειες φρικιαστικές εκτελέσεις του παρελθόντος και υπο­στήριζε μια λιγότερο οδυνηρή μέθοδο. Ζωγράφισε μια παραστατική εικόνα αυτού που είχε στο μυαλό του:
«Ο μηχανισμός πέφτει σαν αστραπή· το κεφάλι πετάγεται- το αίμα αναβλύζει- ο άνθρωπος παύει να υπάρχει.»


ΜΕ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΜΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΨΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΝΟ. – ΔΡ. ΖΟΖΕΦ ΓΚΙΓΙΟΤΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΝ

Ο Δρ. Ζοζέφ Γκιγιοτέν έγινε αμέσως διάσημος υποστηρίζοντας αυτό το νέο μέσο εκτέλεσης και, αν και δεν ήταν ούτε ο εφευρέτης ούτε ο σχεδιαστής της  συσκευής που κατασκευάστηκε στη συνέχεια, αυτή πήρε γρήγορα το όνομά του 11 λαιμητόμος ή γκιλοτίνα ήλθε γρήγορα στο προσκήνιο της επανάστασης, καθώς δεκατέσσερις χιλιάδες «εχθροί του κράτους» οδηγήθηκαν μπροστά σε τεράστια  πλήθη για να βρεθούν κάτω από τη λεπίδα της – συμπεριλαμβανομένων του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ’ και της βασίλισσας του, της Μαρίας Αντουανέτας .
Μετά τον θάνατο του γιατρού, το 1814, τα παιδιά του άλλαξαν τα ονόματα τούς – από την απέχθεια του γεγονότος ότι το κάποτε περήφανο επώνυμό τους είχε γίνει συνώνυμο με τους αιματηρούς αποκεφαλισμούς και με τον τρόμο της επανάστασης.

Πολλοί καταδικασμένοι κρατούμενοι έκαναν προσεκτικές πρόβες της πορείας τους προς τη λαιμητόμο ενώ βρίσκονταν ακόμη στη φυλακή, ώστε να μπορέσουν να παρουσιάσουν στο πλήθος ένα μεγαλοπρεπές θέαμα την ώρα του θανάτου τους.Ένας είπε στον δήμιο: «Σήμερα είναι η πραγματική παράσταση- θα εκπλαγείς με το πόσο καλά ξέρω το ρόλο μου»
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com