Ο Παυσανίας ο μέλανας ζωμός και το δείπνο των Περσών .

0
125

Οταν οι συνασπισμένοι Ελληνες υπό την ηγε­σία των Σπαρτιατών νίκησαν τους Πέρσες στις Πλαταιές, στην τελική νικηφόρα μάχη εναντίον των εισβολέων (είχαν προηγηθεί ο Μαραθώνας, οι Θερ­μοπύλες και η ναυμαχία της Σαλαμίνας), ο βασιλιάς Παυσανίας βρήκε τη σκηνή του στρατηγού Μαρδονίου ανέπαφη στο κέντρο του αντίπαλου στρατοπέδου. Η επέλαση των εκατό χιλιάδων Ελλήνων εναντίον των τριακοσίων χιλιάδων Περσών ήταν τόσο σαρωτική, που όλοι οι στρατηγοί των εχθρών σκοτώθηκαν και οι αποδεκατισμένες περσικές στρατιές σκορπίστηκαν άτακτα στο βορρά.

Ο σκληροτράχηλος και λιτοδίαιτος Παυσανίας μπή­κε μέσα στην πολυτελή σκηνή, όπου περίμεναν έντρο­μοι οι ευνούχοι, οι υπηρέτες και οι μάγειροι του Πέρση στρατηγού. Ο Λακεδαιμόνιος έμεινε έκπληκτος από την πολυτέλεια, από τα χρυσά και αργυρά αντικείμενα, από τα κεντητά καλύμματα και τα περίτεχνα χαλιά, ενώ αυτός κοιμόταν ημίγυμνος σε καλαμωτές του Ευρώτα. Διέταξε λοιπόν τους φοβισμένους αρτοποιούς και μαγείρους να του ετοιμάσουν ένα δείπνο όμοιο με αυτό που παρασκεύαζαν κάθε μέρα για το Μαρδόνιο.


Αυτοί το έκαναν, βάζοντας όλη τους την τέχνη, για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Έστρωσαν με δέρματα τα αργυροποίκιλτα ανάκλιντρα και γέμισαν τα σκαλιστά τραπέζια με χρυσά πιάτα, μέσα στα οποία υπήρχαν τα πιο περίπλοκα και θαυμαστά εδέσματα που μπορούσε να βάλει ο νους του ανθρώπου. 0 Παυσανίας έμεινε εμβρόντητος από τη χλιδή και την πολυτέλεια του πρωτοκόλλου.


Όταν τελείωσαν οι Πέρσες, ο Σπαρτιάτης κάλεσε δύο είλωτες και τους είπε να ετοιμάσουν ένα άλλο δείπνο, σύμφωνα με τις συνήθειες των Λακεδαιμονίων. Αυτοί έβαλαν λίγο ξερό ψωμί, ελιές  ένα κρεμμύδι και μέλανας ζωμός . 0 Παυσανίας τοποθέτησε δίπλα δίπλα τα δύο δείπνα κι έπειτα κάλεσε τους στρατηγούς των υπόλοιπων Ελλήνων. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, όταν συγκεντρώθηκαν, ο Παυσανίας τούς έδειξε τις δύο εικόνες γελώντας και τους είπε τα ακόλουθα ελάχιστα, πλην μεστά σε σοφία λόγια:

«Άνδρες Έλληνες, να γιατί σας κάλεσα. Για να σας δείξω τον παραλογισμό του Πέρση,

ο οποίος, ενώ έχει αυτόν τον τρόπο ζωής, ήρθε να μας πάρει αυτήν εδώ τη φτώχεια»

Πόσες αλήθειες μέσα σε τριάντα λέξεις!Πού να φανταζόταν όμως ο σκληροτράχηλος Σπαρτιάτης ότι, μόλις πενήντα χρόνια αργότερα, το περσικό χρυσάφι θα κανόνιζε τις υποθέσεις των νικητών Ελ­λήνων και θα τους οδηγούσε σε φοβερούς εμφυλίους. Ήταν αναμενόμενο. Διότι, μετά τα σοφά αυτά λόγια, οι Έλληνες στρατηγοί έκαναν στην άκρη το σπαρτια­τικό δείπνο και έφαγαν το περσικό, έτσι, για να δοκι­μάσουν…

Ένα διαφορικό τέλος

Φυσικά στην μετέπειτα ζωή  του μεγάλου στρατηγού δεν ξέρουμε αν συνήχησε ο  μέλανας ζωμός να είναι  στις τροφικές του επιλογές ,το μόνο σίγουρο που κατέγραψε η ιστορία, είναι οι κατηγορίες που του πρόσαψαν οι Έφοροι της Σπάρτης και το άδοξο τέλος του .


Μετά τη νίκη του στις Πλαταιές, οι Έφοροι της Σπάρτης του ανέθεσαν να ξεκινήσει με 5 τριήρεις από την Ερμιόνη και να οδηγήσει σε επανάσταση, εναντίον των Περσών, τις ελληνικές πόλεις στην Κύπρο και ύστερα στον Ελλήσποντο. Στον Ελλήσποντο κατέλαβε την πόλη Βυζάντιο και ελευθέρωσε ευγενείς Πέρσες, τους οποίους απέδωσε πίσω στον Ξέρξη, τον αυτοκράτορα της Περσίας. Στη συνέχεια ο Σπαρτιάτης στρατηγός άρχισε, σύμφωνα με κάποιες κατηγορίες, να αλληλογραφεί με τον Πέρση μονάρχη και να του υπόσχεται πως θα τον βοηθήσει να υποτάξει τους Έλληνες. Ο Παυσανίας άρχισε να υιοθετεί τον ανατολίτικο τρόπο ζωής και αυτό κίνησε τις υποψίες των Εφόρων, τις οποίες επιβεβαίωσαν οι μαρτυρίες ειλώτων ότι ο στρατηγός αλληλογραφεί με τον Ξέρξη.

Οι Έφοροι ανακάλεσαν τον Παυσανία από το Βυζάντιο πίσω στη Σπάρτη. Εκεί δικάστηκε, αλλά αθωώθηκε, καθώς δεν υπήρχαν ισχυρές αποδείξεις εναντίον του. Οι συμπατριώτες του όμως δεν μπορούσαν να πεισθούν για την αθωότητά του και αποφάσισαν να τον εκτελέσουν. Ο στρατηγός βρήκε καταφύγιο στον ναό της Αθηνάς ως ικέτης. Σύμφωνα με τα ήθη των αρχαίων Ελλήνων, απαγορευόταν ο φόνος ικέτη. Έτσι οι Έφοροι έδωσαν διαταγή να χτιστεί η είσοδος και τα παράθυρα του ναού, μέχρι να λιμοκτονήσει ο Παυσανίας. Ως επακόλουθο, ο ένδοξος στρατηγός πέθανε από ασιτία το 470 π.Χ.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com