Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε πρώτα τα συλλυπητήριά του για τη συντριβή του αεροσκάφους PS752 στον Ιρανό Πρόεδρο.

Σχετικά με τις εντάσεις στην περιοχή, ο Πρόεδρος Μισέλ επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει τη δέσμευσή της σε όλες τις πλευρές προκειμένου να εξουδετερώσει τις εντάσεις.


Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του, ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω προσπάθειες αύξησης των εντάσεων στην περιοχή που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ο Πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκαθεν διαδραμάτισε σταθερό και υπεύθυνο ρόλο στην περιοχή και ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συνεχίσει τη στενή συνεργασία με την ΕΕ.


Σημείωσε δε ότι η συμφωνία JCPOA ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα μετά από δέκα χρόνια έντονων διεθνών διαπραγματεύσεων και παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο για την περιφερειακή σταθερότητα. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τον Ιρανό Πρόεδρο να αποφύγει να προβεί σε “αμετάκλητες πράξεις”.

“Η ΕΕ έχει τα δικά της συμφέροντα και το όραμά της”, του είπε.  Επέμεινε δε ότι “η Ένωση θα επιβάλει τον ρόλο της σε διεθνές επίπεδο σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη”.