Ο Σωκράτης προκάλεσε τον θάνατο του.

«Οι κατηγορίες ήταν αρκετές για να καταδικαστεί σε θάνατο». Πώς το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δικαιώνει τους δικαστές του Σωκράτη.
0
122
«Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι Έλληνες είναι οι δημιουργοί της έννοιας της Δημοκρατίας. Όχι όμως με τη σημερινή της μορφή. Mπορεί οι κατηγορίες που βάρυναν τον Σωκράτη να ηχούν γραφικές στη σημερινή εποχή, όμως στην Αρχαία Αθήνα ήταν υπέρ αρκετές για να τον καταδικάσουν σε θάνατο», δήλωσε ο καθηγητής – ιστορικός Paul Cartledge, του πανεπιστημίου του Cambridge.
Η δίκη του Σωκράτη το 399 π.Χ., είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Για παράδειγμα, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge μέσα από την μελέτη «Ancient Greek Political Thought in Practice», εξέτασε την ιστορική περίοδο κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η περιβόητη δίκη και κατέληξε σε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Όπως τόνισε ο καθηγητής Cartledge, ο Σωκράτης αρχικά χαρακτηρίστηκε ως ένα ιστορικό εξιλαστήριο θύμα. Μεγάλες πολιτικές μορφές εκείνης της εποχής βρήκαν αφορμή μέσα από την προκλητική στάση του απέναντι στους θεούς ακόμα και κατά τη διάρκεια της δίκης, και του φόρτωσαν όλα τα δεινά. Από στρατιωτικές ήττες μέχρι πανούκλα.
Πολλοί ιστορικοί έχουν σταθεί στο γεγονός ότι ο Σωκράτης θεωρούταν επικίνδυνος για το κοινό καλό, έτσι δημιούργησε πολλούς πολιτικούς εχθρούς που επιθυμούσαν τον θάνατό του. Ο ίδιος γνώριζε ότι σύμφωνα με το αθηναϊκό δικαστικό σύστημα κινδύνευε να καταδικαστεί για ασέβεια, αλλά όπως τονίζει και ο καθηγητής Cartledge, δεν πίστευε ότι θα έχανε τη ζωή του, γεγονός που τον ωθούσε σε ακόμα πιο προκλητικά σχόλια για τους θεούς.
Η μελέτη του καθηγητή υποστηρίζει ότι ο Σωκράτης προκάλεσε τον θάνατό του γιατί γνώριζε, αλλά αψηφούσε τους νόμους. Απόδειξη όλων αυτών είναι η στάση του απέναντι στην ετυμηγορία. Αρχικά σχεδόν αστειεύτηκε και είπε ότι κανονικά θα έπρεπε να ανταμειφθεί. Σύμφωνα με το αθηναϊκό σύστημα, ο κατηγορούμενος μπορούσε να επιλέξει την δική του ποινή. Ο Σωκράτης πρότεινε απλά ένα πρόστιμο και σε αντάλλαγμα οι δικαστές της Ηλιαίας του πρότειναν να διαλέξει μόνος του τον τρόπο που θα πεθάνει και έτσι επέλεξε το κώνειο.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com