Ο Χειρότερος Στρατηγός Της Αμερικής (1796)

Μεθύστακας, προδότης, κλέφτης, ανίκανος... και διοικητής του αμερικανικού στρατού.
0
195

Γνωρίζουμε πολλούς μεγάλους στρατηγούς της Αμερικής: Ουάσινγκτον, Γκραντ, και Άιζενχάουερ, Πάττον  για να αναφέρουμε μόνο μερικούς. Πιθανότατα, όμως, δεν θα έχετε ακούσει ποτέ για τον χειρότερο ίσως στρατηγό της Αμερικής.
Το όνομά του είναι Τζέιμς Ουίλκινσον και το βιογραφικό του είναι ένα ιστορικό διαφθοράς και απιστίας.
Στη διάρκεια της Αμερικανικής επανάστασης συνωμότησε για να ανατρέψει τον στρατηγό Ουάσινγκτον. Αργότερα συνωμότησε με τον Άαρον Μπερ για να προκαλέσει την αποσκίρτηση μερικών πολιτειών και να τις μετατρέψει σε ανεξάρτητο κράτος.

(Τελικά κατέθεσε ενάντια στον Μπερ για να σώσει το τομάρι του.)


Ενώ υπηρετούσε ως στρατηγός στον αμερικανικό στρατό, κατασκόπευε επίσης την Αμερική για λογαριασμό των Ισπανών.

(Τα ισπανικά αρχεία δείχνουν ότι ο «Πράκτορας 13», όπως τον αποκαλούσαν, καλοπληρωνόταν για τις αναφορές του.Έδωσε ακόμα και όρκο πίστης και υποταγής στον βασιλιά της Ισπανίας.)

Όταν είχε οριστεί «υπεύθυνος ιματισμού» του στρατού, χρειάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση μετά από έναν λογιστικό έλεγχο που έδειξε ότι κρατούσε χρήματα για τον εαυτό του.
Ήταν τόσο ανίκανος στρατιωτικά, ώστε κατά τη διάρκεια μιας εισβολής στον Καναδά στον πόλεμο του 1812, μόλις 180 Καναδοί απώθησαν τον στρατό του που αριθμούσε 4.000 άντρες. (Φυσικά, ήταν τόσο ποτισμένος στο αλκοόλ και το λαύδανο που μπορεί και να μην το παρατήρησε.)

Παρόλα τα σκάνδαλα, ανέβηκε τις βαθμίδες και έγινε επικεφαλής του Αμερικανικού στρατού το 1796.Ήταν δεξιοτέχνης στην ίντριγκα, ειδικός στο να καλύπτει τα ίχνη του, και επιδέξιος κόλακας που καλλιεργούσε φιλίες με υψηλόβαθμους. Τρία στρατοδικεία, αρκετές έρευνες του Κογκρέσου, και πολλές προανακριτικές επιτροπές δεν κατάφεραν να τον βάλουν στο χέρι.


Ο στρατηγός Τζέιμς Ουίλκινσον: κάθαρμα, μπαμπέσης, κατάσκοπος – αλλά κατάφερνε να επιβιώσει.

Στο βιβλίο του<< The Winning of the West>> το 1889, ο μελλοντικός πρόεδρος τον ΗΠΑ , ο Θεόδωρος Ρούσβελτ, έγραψε για τον Τζέιμς Ουίλκινσον : “Σε όλη μας την ιστορία δεν υπάρχει πια σιχαμερός χαρακτήρας.” Ωστόσο, ο Wilkinson υπηρέτησε με τους πρώτους τέσσερις προέδρους του Αμερικανικού  έθνους , κατέχοντας υψηλές θέσεις στην  στρατιωτική ιεραρχία και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον ΗΠΑ   . Και παρά το γεγονός ότι ήταν το αντικείμενο επανειλημμένων ερευνών στο Κογκρέσο και τουλάχιστον δύο Στρατιωτικών – Δικαστηρίων, δεν είδε ποτέ το εσωτερικό μιας φυλακής.

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΠΟΤΕ ΜΑΧΗ, ΟΥΤΕ ΕΧΑΣΕ ΠΟΤΕ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ. -ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΚΙ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ
ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΝΑ ΜΕ ΤΟΥΦΕΚΙΣΟΥΝ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΩ ΥΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΟΥΙΛΚΙΝΣΟΝ. -ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΖΕΙΜΣ ΜΟΝΡΟ
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΘΑΡΜΑ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΠΟΤΕ. -ΤΖΟΝ ΡΑΝΤΟΛΦ, ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣΤΗΣ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ
ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ. -ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΕΛΙΟΤ ΜΟΡΙΣΟΝ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com