Πικαντικοι Γιγαντες Πρεσπων

Οι γίγαντες είναι απ’ τα πιο θρεπτικά και νόστιμα ορεκτικά της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας με μεγάλη προσαρμοστικότητα σε εποχές, συνοδευτικά λαχανικά και πιάτα που συνυπάρχουν στο τραπέζι.
0
232

Υλικά (για 4-8 άτομα ως ορεκτικό)  

  • 250 γρ. Γίγαντες Πρεσπών
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • ½ καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1  κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο (με τα φύλλα του)
  • 370 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 75 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ροζ γκρέιπφρουτ τον χυμό
  • 100 ml νερό απ’ αυτό που έβρασαν οι γίγαντες (δες οδηγίες)
  • 1 κ.γ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 1 πιπεριά κέρατο & 1 Φλωρίνης (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμασία:

Βάλτε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με νερό να μουσκέψουν για 8-12 ώρες, ώστε να φουσκώσουν


2. Βράστε τους γίγαντες:

Χρησιμοποιώντας όλο το νερό που μουσκέψατε τους γίγαντες βάλτε τους σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε αν χρειάζεται τόσο νερό ώστε να είναι 3 πόντους πάνω απ’ την επιφάνειά τους. Θα τους βράσετε για 40 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, σε χαμηλή ένταση. Θα αδιαφορείτε για τους αφρούς που θα βγάλουν στην αρχή, αγνοώντας επιδεικτικά όλα όσα γράφουν οι περισσότερες συνταγές και οδηγίες περί οσπρίων για ‘ξάφρισμα’ και για αλλαγή νερού’. Στα 40 λεπτά θα σβήσετε το μάτι και θα τους αφήσετε εκεί μέχρι να μπουν στο ταψί.

Γίγαντες Πρεσπών με 4 μυστικά

3. Ετοιμάστε τα λαχανικά και τον χυμό

Όσο βράζουν οι γίγαντες κόψτε τα λαχανικά σύμφωνα με τις οδηγίες: το καρότο σε ροδέλες, το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το σέλερι σχετικά ψιλό, την καυτερή πιπεριά πολύ ψιλή, το μαϊντανό μέτριο και τέλος στύψτε το γκρέιπφρουτ. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180C με αέρα (για να απάγει τα υγρά στο μαγείρεμα).

Γίγαντες Πρεσπών με 4 μυστικά

4.  Ετοιμάστε το ταψί:

Διαλέξτε ένα όμορφο κεραμικό ταψί για να σερβίρετε μ’ αυτό στο τραπέζι. Προσθέστε μέσα όλα τα υλικά και ανακατέψτε. Οι γίγαντες θα μπουν με τόση ποσότητα απ’ το νερό τους ώστε να καλύψουν οριακά τα υλικά, αλλά αν χρειαστεί περισσότερο νερό συμπληρώστε.  Προσθέστε αλατοπίπερο .

Γίγαντες Πρεσπών με 4 μυστικά

5. Ψήστε τους γίγαντες:

Τοποθετείστε στο μεσαίο ράφι του φούρνου που έχετε προθερμάνει με αέρα στους 180C (αν δεν έχετε φούρνο με αέρα ψήστε στους =200C). Ψήστε για 1:15′ μέχρι το περισσότερο υγρό να εξατμιστεί, ελέγχοντας μετά τα 40 λεπτά για να μην τυχόν ξεμείνει από υγρά το ταψί. Αν χρειαστεί συμπληρώστε λίγο νερό στη πορεία. Για να τελειώσετε το πιάτο ιδανικά και να κάνετε  κρούστα καμμένη πάνω σε μερικούς γίγαντες, στο τελείωμα, ανακατέψτε μια τελευταία φορά να λαδωθούν όλοι οι γίγαντες, ανεβάστε το ταψί σε ψηλό ράφι και βάλτε για λίγα λεπτά το γκριλ παρακολουθώντας να μην καεί το φαγητό.

Γίγαντες Πρεσπών με 4 μυστικά

Σερβίρισμα:


Αφαιρέστε το ταψί απ’ τον φούρνο και αφήστε να καταλαγιάσει λίγο η θερμοκρασία για 10 λεπτά πριν σερβίρετε. Ταιριάζουν ιδανικά με φέτα ή στραγγιστό γιαούρτι  , όπου ξεχωρίζουν τα αρώματα εσπεριδοειδών, τα οποία και δένουν απόλυτα με τα γευστικά στοιχεία της συνταγής μας, που περιέχει γκρέιπφρουτ. Η δροσερή της γεύση επίσης εξισσοροπεί τον ελαφρά πικάντικο χαρακτήρα στους γίγαντες και έτσι το ταίριασμα λειτουργεί χειμώνα-καλοκαίρι!

Σερβίραμε τους γίγαντες απ’ το ταψί, σε πιατέλα

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com