Πόσο πάει τελικά η ζαρντινιέρα;

0
626
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης έχει προκαλέσει την οργή πολύ μεγάλης μερίδας πολιτών, για τον «Μεγάλο Περίπατο», ειδικότερα με την υπερκοστολόγηση σε παγκάκια και ζαρντινιέρες, καθώς επίσης και την κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά και τα εμπόδια στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο το οποίο δείχνει να εξελίσσεται σε «φιάσκο» χωρίς τελειωμό.

Παρακαλεί τώρα να αρχίσουμε και να ποτίζουμε οι ίδιοι τις ζαρντινιέρες και τα δέντρα διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ποτιστούν. Καλεί λοιπόν τους πολίτες σε «δημοτική αρμοδιότητα», ζητιανεύοντας χορηγούς και παρακαλώντας για χάρες.


Μάλιστα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πως ξεκινά το πρόγραμμα «Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα», για το οποίο μάλιστα έχει αναθέσει και την κατασκευή ειδικής εφαρμογής για τα κινητά.

Στην ανακοίνωσή του, ο Δήμος απευθυνόμενος στους πολίτες, τονίζει ότι «είναι σημαντικό να ποτίζετε τα δέντρα με 15 λίτρα νερό κάθε 2 μέρες κατά τη θερμή περίοδο (Μάιο έως Σεπτέμβριο), ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα επιβίωσής τους. Από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, τα δέντρα χρειάζονται πότισμα 1 φορά την εβδομάδα με 10 λίτρα νερό. Κάθε φορά που ποτίζετε το δέντρο σας, πατήστε το κουμπί ‘Πότισα το δέντρο μου!’. Έτσι, θα γνωρίζετε πότε χρειάζεται πότισμα ξανά».

Τις πήρε «κοψοχρονιά» μας είπε ο Δήμαρχος, «μόνο 506,55 ευρώ» την κάθε μία…

Δώσαμε για τις 570 ορθογώνιες ζαρντινιέρες συνολικά 313.000 ευρώ (οι στρογγυλές είναι νέα αποκτήματα) και αφού έγινε το σώσε στα κοινωνικά δίκτυα, βγήκε ο Δήμαρχος και μας είπε πως είναι smart ζαρντινιέρες, βαριές για να μην βανδαλίζονται, και με αντιγκράφιτι κάλυψη και «μεγάλη εγγύηση»…

Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Δήμου Αθηναίων, ένα παγκάκι κοστίζει 5.700, ενώ οι ζαρντινιέρες ξεκινούν από 550 ευρώ και καταλήγουν στα 5.000 ευρώ. Επίσης, το ποσό του 1.1 εκατ. ευρώ πρόκειται να δοθεί σε θάμνους, φοίνικες, ζαρντινιέρες και παγκάκια, ενώ ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο, δίνοντας την καλύτερη προσφορά, θα προχωρά σε συμπληρωματικές φυτεύσεις θάμνων και ποωδών φυτών σε ποσοστό έως 20% των αρχικών φυτεύσεων σε περίπτωση καταστροφών από «κοινωνικές ταραχές, τρομοκρατικές ενέργειες, δολιοφθορές, τυχαία περιστατικά όπως φωτιά, ανθρώπινο λάθος κλπ.».

Πάρτε μία μικρή ενδεικτική γεύση παρακάτω.
570 ζαρντινιέρες προς 550 ευρώ η κάθε μία και συνολικό κόστος 313.500 ευρώ.
22 ζαρντινιέρες προς 5.000 ευρώ η κάθε μία και συνολικό κόστος 110.000 ευρώ.
3 ζαρντινιέρες προς 4.000 ευρώ η κάθε μία και συνολικό κόστος 12.000 ευρώ.
2 ζαρντινιέρες προς 3.700 ευρώ η κάθε μία και συνολικό κόστος 7.400 ευρώ.
41 ζαρντινιέρες προς 1.600 ευρώ η κάθε μία και συνολικό κόστος 65.600 ευρώ.

Το «μεγάλο δούλεμα» συνεχίζεται…

5 παγκάκια με ζαρντινιέρα προς 5.700 ευρώ το καθένα και συνολικό κόστος 28.500 ευρώ.
50 ποδηλατοστάτες inox σπιράλ προς 390 ευρώ ο καθένας και συνολικό κόστος 19.500 ευρώ. 100 παγκάκια με φωτισμό προς 990 ευρώ το καθένα και συνολικό κόστος 99.000 ευρώ.
25 Ουασιγκτόνιες (φοίνικες) προς 1.700 η κάθε μία και συνολικό κόστος 42.500 ευρώ.

Χάθηκε να βάλεις μια ελίτσα κυρ δήμαρχέ μου στις απαίσιες ζαρντινιέρες? Μία ελίτσα το σύμβολο της Αθήνας, η μυρωδιά της Ελλάδας?

Διαβάστε όμως παρακάτω το παράδοξο που θα βγάλει από τα ρούχα του και τον πιο αδιάφορο Αθηναίο.

Ο δήμος Αθήνας, έχει ένα τεραστίων διαστάσεων φυτώριο το οποίο του ανήκει και βρίσκεται στην Κατεχάκη. Δημιουργήθηκε το 1980 και το 1982 ξεκίνησε να λειτουργεί. Πριν από το φυτώριο αυτό υπήρχαν δύο ακόμα φυτώρια, ένα στον Προμπονά, το οποίο ήταν κληροδότημα κι ένα ακόμα γύρω στο 1930 με 1932 στην Κολοκυνθούς.

Το 1927 ο Δήμος της Αθήνας δημιούργησε την υπηρεσία πρασίνου και έκτοτε έχει φτιάξει όλες αυτές τις πλατείες των Αθηνών.

Το συγκεκριμένο φυτώριο, είναι 90 στρέμματα έκταση και ήταν μία γενναία και ουσιαστική δωρεά από το υπουργείο της Εθνικής Άμυνας.

Στην πραγματικότητα παράγονται και μεγαλώνουν, όλα τα φυτά που στην συνέχεια ταξιδεύουν σε όλες τις γειτονιές του δήμου Αθηναίων. Όλες τις πλατείες, τα άλση, τους λόφους τους τροφοδοτεί εδώ και χρόνια αυτό το φυτώριο, το οποίο διαθέτει μία εξαιρετικά οργανωμένη παραγωγή.

Το συγκεκριμένο δημοτικό φυτώριο, αναλαμβάνει εκτός από την καλλιέργεια την ανάπτυξη τη συντήρηση των φυτών και όλες τις υποστηρικτικές εργασίες. Διαθέτει συνεργείο ξυλουργών και σιδεράδων, οι οποίοι αναλαμβάνουν να επισκευάσουν και να κατασκευάσουν, ό,τι σχετίζεται με τα παγκάκια, τις πινακίδες και φυσικά να δημιουργήσουν εκ νέου παρτέρια.

Διαθέτει επίσης φορτηγά μεταφοράς των φυτών και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αν καταλάβατε καλά, έχει στην κατοχή του ο Δήμος Αθηνών μία τεράστια υπηρεσία και ένα μεγάλο φυτώριο εν ολίγοις και όλα τα συνεργεία που υποστηρίζουν τις εργασίες για το αστικό πράσινο.

Ο  κύριος Μπακογιάννης όμως, προφανώς και μέσα σε αυτά τα 90 ολόκληρα στρέμματα του Φυτωρίου με τα εξαιρετικά Θερμοκήπια, δεν βρήκε να βάλει κανένα φυτό στις ζαρντινιέρες για τις οποίες ούτε καν ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία και το δημοτικό προσωπικό να τις κατασκευάσουν, αλλά τις πλήρωσε αδρά στο όνομα των Αθηναίων πολιτών.

Τώρα για την ιστορία, μέσα σε αυτό το φυτώριο γίνεται παραγωγή με πάνω από 30.000 δέντρα, 50.000 θάμνων και συντηρούνται γύρω στα 30.000 ανθόφυτα. Υπάρχουν 30 διαφορετικών ειδών δέντρα και 93 διαφορετικών ειδών θάμνοι. Για να μην αναφέρω στα πολλαπλά και διαφορετικά είδη αναρριχώμενων και αρωματικών φυτών.

Όταν χρειάστηκε να παράγει το επικοινωνιακό του show, ο κ. Μπακογιάννης επισκέφτηκε τα φυτώρια του Δήμου Αθηναίων μαζί με πάρα πολλούς φωτογράφους και κάμερες, όπως συνήθως για να πείσει προφανώς τους πολίτες, ότι νοιάζεται σαν καλός (;) Δήμαρχος.
Ότι δήθεν ενδιαφέρεται και ότι έχει και οικολογικές ευαισθησίες.

 

Αντί όμως να αξιοποιήσει τα μέσα και την περιουσία του Δήμου του, πήγε και αγόρασε από αλλού φυτά για τις αισχρές ζαρντινιέρες του. Δεν καταδέχθηκε να πάρει από το δημοτικό του φυτώριο, δωρεάν. Ήθελε βλέπεις να μας «στολίσει» με Washingtonia Robusta ή αλλιώς με Μεξικάνικους φοίνικες, οι οποίοι κοστίζουν ο φθηνότερος 500 έως και 3.200 ευρώ!!!


Επίσης ας τον ενημερώσει κάποιος από τους πολλούς του συμβούλους, ότι στην Ιερά οδό, βρίσκεται το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Γεωπονική σχολή, στην οποία υπάρχει το πιο φτηνό φυτώριο της Αθήνας. Μέσα σε 1.757 στρέμματα θα μπορούσε να ψωνίσει πάμφθηνα δεκάδες λουλούδια, θάμνους και δέντρα.


Από 10 ευρώ αγοράζεις μια ελιά!

Ο ίδιος όμως προτίμησε να πάρει ψευδο-πιπεριές έναντι 350 ευρώ το τεμάχιο.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com