Σεισμός στα Κύθηρα: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Οι επιστήμονες δίνουν έμφαση στο εστιακό βάθος του κύριου σεισμού
0
109
Iσχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 09:23 το πρωί της Τετάρτης, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα Κύθηρα και στην Κρήτη, και ήταν τόσο ισχυρός που ταρακούνησε και την Αθήνα, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι τον σεισμό τον καταλάβαν μέχρι την Κοζάνη και την Θεσσαλονίκη.
Σίγουρα το μεγάλο εστιακό βάθος των 70 χιλιομέτρων ήταν υπεύθυνο για την διάχυση της σεισμικής ενέργειας σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.
Μέλη από την γραμματεία του Δήμου Κυθήρων δήλωσαν τα εξής: «Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός. Κουνηθήκαμε πολύ, αλλά όχι σε σημείο να πέσουν πράγματα από τα γραφεία. Ευτυχώς μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουμε καμία αναφορά για ζημιές ή τραυματισμό στο νησί μας. Υπήρχε έντονη βουή, είχε μεγάλη διάρκεια και είχαμε την αίσθηση πως ήταν τρία διαδοχικά κύματα σεισμικότητας. Οι πολίτες ανησύχησαν, αλλά γενικά όλοι είμαστε ψύχραιμοι».

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 09:23 ώρα Ελλάδος οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν σφοδρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 258 χλμ. ν. της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ν. των Αντικυθήρων. Μέχρι στιγμής στην πυροσβεστική δεν έχουν αναφερθεί ζημιές» ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση των φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.


Ο σεισμός ήταν έντασης 6,1 Ρίχτερ και σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κρήτη και στα Κύθηρα και ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός, και μάλιστα ιδιαίτερα έντονα, ακόμη και στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, η διάρκειά του ήταν αρκετά μεγάλη, καθώς ξεπέρασε το μισό λεπτό, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αντίστοιχα, τι λένε οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας;

Τσελέντης: «Ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας ο σεισμός στα Κύθηρα»

Καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας δεν έχει ο σημερινός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης. «Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης, λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Λέκκας: Καμία σχέση με τον σεισμό στην Αλβανία, δεν θα έχει μετασεισμούς

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, λίγα λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση, ανέφερε ότι ο σεισμός αυτός μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης έγινε σε ιδιαίτερα μεγάλο βάθος και δεν αναμένεται να δώσει μετασεισμούς. «Πρόκειται για έναν σεισμό που έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο», όπως είπε, «χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα». Παράλληλα, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός στην Ελλάδα δεν έχει την οποιαδήποτε σχέση με τον σεισμό στην Αλβανία.
Μανώλης Σκορδίλης: Γιατί δεν αναμένονται μετασεισμοί

Για τον ισχυρό σεισμό μίλησε και ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο συγκεκριμένος σεισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα «καθημερινό γεγονός» και πως είναι λογικό να ανησύχησε ο κόσμος. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ εξήγησε επίσης γιατί το πιθανότερο σενάριο είναι να μην ακολουθήσει σειρά μετασεισμών, μετά το μεγάλο σεισμό, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι σεισμοί που έχουν εστιακό βάθος κάτω των 60 χιλιομέτρων – στον εν λόγω σεισμό το εστιακό βάθος ήταν τα 70 χιλιόμετρα- συνήθως δεν συνοδεύονται από έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

Γεράσιμος Χουλιάρας: «Δεν εμπνέει ανησυχία»

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε σημειώθηκε νωρίτερα στην Κρήτη δεν εμπνέει ανησυχία για περαιτέρω δονήσεις. Αυτό τόνισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. Ο Γεράσιμος Χουλιάρας σημείωσε ότι ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με αυτόν της Αλβανίας, ενώ τόνισε δεν εμπνέει καμία ανησυχία για περαιτέρω δονήσεις.Ο καθηγητής Σεισμολογίας Παπαζάχος: «Ο σεισμός είχε βάθος»

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κ. Παπαζάχος σε συνέντευξή του δήλωσε πως ο σεισμός είχε βάθος. Αναφερόμενος στο είδος του σεισμού σημείωσε πως «έχουν την ίδια πάντα εικόνα, κάνουν περιορισμένες βλάβες στην κοντινή τους περιοχή». «Από Καστοριά, από Φλώρινα, από Ρόδο, από Κρήτη θα ακούσετε ότι κατάλαβαν τον σεισμό» τόνισε ο κ. Παπαζάχος, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον μεγάλο σεισμό της Αλβανίας, είναι «τελείως διαφορετικός». Συμπλήρωσε πως χαρακτηριστικό του είναι από ελάχιστες έως καθόλου μετασεισμικές ακολουθίας.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας: «Οι σεισμοί βάθους δεν έχουν μετασεισμούς»

«Υπάρχει ένα προκαταρκτικό μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έχει μεγάλο βάθος, είναι περίπου στα 50-60 χιλιόμετρα» δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον Real FM 97.8.


«Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα δυτικά της Κρήτης στον θαλάσσιο χώρο και νομίζω ότι είναι ο κύριος σεισμός, διότι οι σεισμοί βάθους δεν έχουν μετασεισμούς» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλος σεισμός. Εκείνο το οποίο ξέρουμε είναι ότι οι σεισμοί αυτοί έχουν μεγάλη ακτίνα αισθητότητας και, κατά συνέπεια, από όλη την Ελλάδα αν πάρουν και πουν ότι κουνήθηκαν δεν θα είναι περίεργο».

Πηγή: Ethnos.gr

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com