ΣΤΡΟΦΗ 180 ΜΟΙΡΩΝ ( ΑΠΟ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΕΧΘΡΟΣ )

Φαντάσου να σώσεις τη ζωή ενός συμμάχου και εκείνος να καταλήξει να γίνει ο χειρότερος εχθρός σου.
0
227

Στη, δεκαετία του 1920, ο Χο εργάστηκε βοηθός σερβιτόρου στο ξενοδοχείο Parker House στη Βοστόνη. Το 1954 ήταν πια πρόεδρος του ανεξάρτητου Βόρειου Βιετνάμ. Τη δεκαετία του 1960, ο σύμμαχος κάποτε των ΗΠΑ έγινε ο υπ αριθμόν ένα εχθρός της Αμερικής .

Το 1945, μια Αμερικανική κατασκοπευτική ομάδα με κωδικό όνομα Ντιρ (Ελάφι) έπεσε με αλεξίπτωτο στις ζούγκλες της Ασίας για να βοηθήσει αν­τάρτες που μάχονταν εναντίον των Γιαπωνέζων. Βρήκαν τον αρχηγό των ανταρτών, Νγκουγέν Σινχ Κουνγκ, σοβαρά άρρωστο από ελονοσία και δυσεντε­ρία.

«Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει πολλή ζωή ακόμη σ’ αυτόν τον κόσμο,»


δή­λωσε ο γιατρός της ομάδας, αλλά τελικά κατάφερε να του δώσει την υγεία του. Ο ευγνώμων αρχηγός συμφώνησε να τους συγκεντρώνει πληροφορίες και να σώζει τους Αμερικανούς πιλότους που καταρρίπτονταν με αντάλλαγμα πυρομαχικά και όπλα.

Η αρχική αξιολόγηση των Aμερικανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών  για  τον  Χο Τσι Μιν ήταν ότι ο συγκεκριμένος είναι  πιο εθνικιστής από ότι  κομμουνιστής και έτσι έγινε αποδεκτός σύμμαχος . Οι ΗΠΑ του παρείχαν όπλα και στρατιωτικές  εκπαιδευτικές ομάδες για να βοηθήσουν τους αντάρτες του Viet Minh να μάθουν πώς να πολεμούν .


Η ομάδα πρότεινε να συνεχίσουν όι Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίζουν τον Κουνγκ και μετά τον πόλεμο, αλλά η πρότασή τους θεωρήθηκε πολύ αμφιλεγό­μενη και αγνοήθηκε. Τον επόμενο χρόνο, ο αρχηγός των ανταρτών παρακάλεσε τον πρόεδρο Τρουμαν να υποστηρίξει το κίνημά τους για να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους από τους Γάλλους, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ απο­φάσισε ότι δεν τους άρεσε η πολιτική του Κουνγκ.

Ο Νγκουγέν Σινχ Κουνγκ ήταν επίσης γνωστός και με ένα άλλο όνομα: Ο «Διαφωτιστής». Στα βιετναμέζικα: Χο Τσι Μινχ. Εξήντα χιλιάδες Αμερικα­νοί σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ, πολεμώντας έναν πρώην σύμ­μαχο του οποίου τη ζωή αγωνίστηκαν κάποτε να σώσουν οι ΗΠΑ.

Ο Χο Τσι Μινχ (τρίτος από δεξιά) με μέλη της ομάδας Ντιρ της OSS που έσωσαν τη ζωή του. Με το άσπρο κουστούμι στ’ αριστερά είναι ο Βο Νγκουγέν Γκιαπ, που αργότερα έγινε στρατιωτικός ηγέτης και συντόνισε τις στρατιωτικές προσπάθειες εναντίον της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com