Τι είναι τα πέντε πλατωνικά στερεά και που χρησιμοποιούνται σήμερα;

0
685

Πλατωνικό στερεό λέγεται ένα κυρτό κανονικό πολύεδρο, του οποίου όλες οι έδρες είναι ίσα κανονικά πολύγωνα και όλες οι πολυεδρικές γωνίες του είναι ίσες. Επομένως, όλες οι ακμές του είναι ίσα ευθύγραμμα τμήματα, καθώς επίσης και όλες οι επίπεδες γωνίες των εδρών του είναι ίσες.

 

Τα Πλατωνικά στερεά ονομάστηκαν έτσι, επειδή μελετήθηκαν στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Στη φιλοσοφία του Πλάτωνα, τα στερεά αυτά συμβόλιζαν τα δομικά στοιχεία του σύμπαντος: το τετράεδρο τη φωτιά, ο κύβος τη γη, το εικοσάεδρο το νερό, το οκτάεδρο τον αέρα και το δωδεκάεδρο τον αιθέρα (ή αλλιώς τον κόσμο – στα λατινικά quinta essentia: “πέμπτη ουσία”).


Ο Ευκλείδης ασχολείται με αυτά στο 13ο βιβλίο των Στοιχείων του, όπου αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακριβώς πέντε κυρτά κανονικά πολύεδρα και εκφράζεται η ακμή τους ως συνάρτηση της περιγεγραμμένης σφαίρας.

 

Τά πλατωνικά στερεά είναι  γεωμετρικά σχήματα τα οποία αποτελούν τμήμα της Ιερής Γεωμετρίας.
Ολα τα πλατωνικά στερεά βρίσκονται μέσα στο σχήμα της ιερής γεωμετρίας που ονομάζεται “Κύβος του Μέτατρον”ο οποίος  προκύπτει απο το “Λουλούδι της Ζωής”.
Ειναι σχήματα κυρτά,και όλες οι έδρες,οι ακμές,οι γωνίες τους είναι πανομοιότυπες και το καθε ένα από αυτά εγγράφεται τέλεια μέσα στο σχήμα της σφαίρας,με όλες τις ακμές τους να ακουμπούν σε αυτήν,αλλά και ταιριάζουν τέλεια το ένα μέσα στο άλλο και μπορούν να είναι τέλεια ένθετα.Ολα τους έχουν το διπλό τους πλατωνικό στερεό,οπου το ένα μπορεί να δημιουργηθεί από το άλλο.Για παράδειγμα ο κύβος και το οκτάεδρο είναι “ζευγάρι”.Εαν πάρουμε το κέντρο όλων των επιφανειών του κύβου και τα συνδέσουμε με ευθείες γραμμές,προκύπτει το οκτάεδρο και αντίστροφα.Το ίδιο μπορεί να γίνει με το δωδεκάεδρο και το εικοσάεδρο. Το τετράεδρο έχει τον εαυτό του ως ζευγάρι.

Αρχικά καταχωρήθηκαν απο τον αρχαίο έλληνα φιλόσοφο Πλάτωνα, εξ ου και το όνομα τους.Εχουν όμως περιγραφεί και απο τον Πυθαγόρα (200 χρόνια νωρίτερα) ως “τέλεια κυρτά” και επίσης  υπάρχουν ενδείξεις γύρω απο αυτά σε ολόκληρο τον κόσμο για πάνω απο 1000 χρόνια πριν απο την τεκμηρίωση του Πλάτωνα.
Περισσότερα απο 100.000 είδη κρυστάλλων στον κόσμο προέρχονται απο τα πλατωνικά στερεά.

Τα 5 πλατωνικά στερεά είναι τα παρακάτω  κυρτά πολύεδρα:
-To εξάεδρο (κύβος)
-το τετράεδρο (πυραμίδα)
-το οκτάεδρο (διπλή πυραμίδα)
-το δωδεκάεδρο και
-το εικοσάεδρο.
Το όνομα τους προέρχεται από τον αριθμό των πλευρών που έχει το κάθε σχήμα.

 

το δωδεκάεδρο του Κέπλερ

Το τετράεδρο του Κέπλερ

Το οκτάεδρο του Κέπλερ

το εικοσάεδρο του Κέπλερ

Το εξάεδρο του Κέπλερ

Τό καθε ένα απο αυτά αντιστοιχεί στα εξής στοιχεία όπως παρατηρούμε και στις παραπάνω απεικονίσεις που τους έδωσε ο Κέπλερ:
Γη – εξάεδρο
Αερας – οκτάεδρο
Φωτιά – τετράεδρο
Νερό – εικοσάεδρο
Σύμπαν – δωδεκάεδρο
Ολα τα παραπανω σχήματα συναντώνται στην φύση και ειδικά στον κρυσταλλικό κόσμο.Δουλεύοντας ξεχωριστά με το καθε ενα απο αυτά,πιστεύεται οτι μας βοηθάει στην σύνδεση μας με την γη και τα ανώτερα πεδία του σύμπαντος,βρίσκοντας τον κοινό σύνδεσμο ανάμεσα σε εμάς όλους,τόσο σε μοριακό επίπεδο όσο και σε πνευματικό.

Μερκάμπα ή αλλιώς ο συνδυασμός όλων των σχημάτων μαζί
Το Μέρκαμπα είναι είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό σύμβολο. Είναι ένας συνδυασμός δύο τετράεδρων αστεριών,όπου το ένα δείχνει προς τα πάνω και διοχετεύει ενέργεια απο τον ουρανό προς την γη και το άλλο δείχνει προς τα κάτω αντλώντας ενέργεια απο την γη.Το τετράεδρο που η κορυφή του είναι ανοδική,ειναι αρσενικής ενέργειας και περιστρέφεται δεξιόστροφα.
Το τετράεδρο που δείχνει προς τα κάτω,εχει θηλυκή ενέργεια και περιστρέφεται αριστερόστροφα.
Το Μέρκαμπα είναι ένα φωτεινό όχημα και αυτό είναι το κλειδί για την κατανόηση του πώς να κινηθείς απο την μία διάσταση στην άλλη.Είναι ενα όχημα Θεικού φωτός και θεωρείται ότι χρησιμοποιείτε απο τους Αναληφθέντες Διδασκάλους. Οταν ενεργοποιείται αυτό το φωτεινό ενεργειακό σώμα,είστε μέσα σε ένα πεδίο πλήρης προστασίας,με την περιβάλλουσα ενέργεια να πηγάζει απο την Θεική αγάπη. Μέσα απο πρακτική και συγκεκριμένες τεχνικές μπορεί κάποιος να ενεργοποιήσει το Μέρκαμπα,το οποίο είναι ικανό να μεταφέρει την συνείδηση σας επευθείας σε υψηλότερα επίπεδα.

Τι σημαινει Μερκαμπα; (Merkaba ή Merkava ή Merkavah)
Μερ – σημαινει φως ή περιστρεφόμενα πεδία φωτός
Κα – σημαίνει Πνευμα
Μπα – σημαινει σώμα ή πραγματικότητα.
Ως εκ τούτου, Μερ-Κα-Μπα σημαινει το σωμα ή το Πνευμα της ενέργειας που περιβάλλεται απο αντι-περιστρεφόμενα πεδία φωτός ή σπείρες ενέργειας (όπως με ένα σκέλος του DNA),το οποίο μεταφέρει το Πνεύμα ή την συνειδητότητα απο την μία διάσταση στην άλλη.

Που συναντάμε σήμερα τα πλατωνικά στερεά;

Η πιό γνώριμη χρήση τους είναι πολύ απλή αλλά και όμορφη… χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε παιχνίδια ρόλων τα γνωστά ως RPG (Role Playing Game) όπου ως ζάρια καλούνται να διαμορφώσουν τις τυχαίες συνθήκες ενός παιχνιδιού. Απο το αν θα εμφανισεί κάποιος εχθρός ή αν θα καταφέρει ένας χαρακτήρας να ανοίξει μια κλειδαριά που προσπαθεί να διαρρήξει στο παιχνίδι, ένα ζάρι βασισμένο στα πλατωνικά στερεά αναλαμβάνει να φέρει στην τύχη έναν αριθμό που θα μας δείξει τον βαθμό επιτυχίας.

Τά τελευταία χρόνια αυτά τα παιχνίδια έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλο κοινό και δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για εξαιρετική παρέα και διασκέδαση.
Το πιό γνωστό απο όλα που χρησιμοποιούν πλατωνικά στερεά είναι το παιχνίδι Dungeons and Dragons απο την εταιρεία Wizards of The Coast.
Μάλιστα οι παίχτες τέτοιων παιχνιδιών γίνονται πολλές φορές δεινοί συλλέκτες των διαφόρων πολύχρωμων ζαριών καθώς η εντυπωσιακή εμφάνισή τους δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις!


Μεγάλη ώθηση στα παιχνίδια αυτά που περιλαμβάνουν τα πλατωνικά στερεά με την μορφή ζαριών έδωσε και η εξαιρετική σειρά του Netflix Stranger Things όπου μια παρέα νεαρών αγοριών παίζουν το συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά παράλληλα παρατηρούν ότι η πόλη τους δέχεται επιθέσεις απο περίεργες υπερφυσικές δυνάμεις οι οποίες μοιάζουν πολύ με τα εξωτικά τέρατα που συναντούν στο παιχνίδι! Η εταιρεία παραγωγής του Dungeons and Dragons δεν άργησε να το εκμεταλευτεί αυτό και δημιούργησε ένα ειδικό σέτ εκμάθησης του παιχνιδιού βασισμένο στην ιστορία των παιδιών του Stranger Things!

Σίγουρα το θέμα των πλατωνικών στερεών έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος και επιστημονικό αλλά και ίσως ακόμα και υπερφυσικό, σε νέο άρθρο θα ασχοληθούμε και με άλλες πτυχές.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com