Τι είναι το αρνητικό επιτόκιο στα Ελληνικά ομόλογα

Τι είναι το αρνητικό επιτόκιο στα Ελληνικά ομόλογα, γιατί είναι καλό για την Ελλάδα;
0
88
Γιά πρώτη φορά στην ιστορία του το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο.

Στη σημερινή δημοπρασία εκδόθηκαν έντοκα γραμμάτια 600 εκατ. ευρώ, τρίμηνης διάρκειας, με επιτόκιο -0,02%.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν κατά 2,71 φορές το δημοπρατούμενο ποσό έναντι 1,59 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων αντίστοιχης διάρκειας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το χθεσινό «άνοιγμα» της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου του περασμένου Μαρτίου, υπήρξε ισχυρή ζήτηση από τα διεθνή χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 5,4 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε σε λιγότερο από τρεις ώρες, με την αρχική απόδοση να τοποθετείται στο 1,55%, ωστόσο, γρήγορα υποχώρησε στο 1,5% που ήταν και ο στόχος που είχε τεθεί από τον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος ξεπερνά ελαφρώς την τρέχουσα απόδοση του τίτλου στην αγορά (1,46%).


Τι σημαίνει για την Ελλάδα το  αρνητικό επιτόκιο;

Αν προσπαθήσουμε να μάθουμε τι είναι ακριβώς το αρνητικό επιτόκιο μάλλον θα πέσουμε σε αντιφάσεις και διπλές εξηγήσεις. Στην πιο απλή της μορφή η έννοιά του σημαίνει ότι αν κάποιος για παράδειγμα κατέθετε σε μια τράπεζα χρήματα παλιότερα, λάμβανε κάποιο μπόνους (επιτόκιο θετικό) στο τέλος κάθε χρόνου. Στην περίπτωση του αρνητικού επιτοκίου, αντί να λαμβάνει χρήματα ένας καταθέτης… δίνει. Κάπως έτσι γίνεται και στα ομόλογα που εξέδωσε η Ελλάδα σήμερα. Παλιότερα, ειδικά στις εποχές της μεγάλης κρίσης, οι επενδυτές για να πάρουν το ρίσκο και να αγοράσουν ομόλογα (τα οποία θα έπρεπε να αποπληρωθούν με τόκο απο το Ελληνικό δημόσιο στην λήξη τους), έπρεπε αυτά να έχουν μεγάλο επιτόκιο, άρα και κέρδος για τον επενδυτή λόγω του μεγάλου ρίσκου που λάμβανε.
Αυτή την στιγμή και εν μέσω της προοπτικής η Ελληνική οικονομία να μπεί σε ανοδική πορεία, δεν θεωρείτε ιδιαίτερο ρίσκο η αγορά των ομολόγων απο τους επενδυτές. Μάλιστα θεωρούν ότι τοποθετώντας τα χρήματά τους σε Ελληνικά ομόλογα, τα εξασφαλίζουν, άρα είναι πρόθυμοι να λάβουν μικρότερο ποσό απο όσο επενδύσαν. Με λίγα λόγια, το αρνητικό επιτόκιο για την Ελλάδα σημαίνει ότι δανείζεται 100 ευρώ και θα επιστρέψει στην λήξη του στους επενδυτές 99! Γιατί γίνεται αυτό; Το οικονομικό κλίμα παγκοσμίως είναι σε μια περίοδο στασιμότητας και η επένδυση σε Ελληνικά ομόλογα ένα πολύ ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com