Τι είναι το πληροφοριακό σύστημα ALIS του F 35

Το ALIS χρησιμεύει ως πληροφορική υποδομή για το F-35, μεταδίδοντας πληροφορίες για την υγεία και την συντήρηση των αεροσκαφών στους κατάλληλους χρήστες σε ένα παγκοσμίως κατανεμημένο δίκτυο τεχνικών παγκοσμίως
0
446
Το ALIS ενσωματώνει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων λειτουργιών, συντήρησης, προγνωστικών, αλυσίδας εφοδιασμού, υπηρεσιών υποστήριξης πελατών, κατάρτισης και τεχνικών δεδομένων. Ένα ενιαίο, ασφαλές περιβάλλον πληροφόρησης παρέχει στους χρήστες ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές χρησιμοποιώντας εφαρμογές με δυνατότητα web σε κατανεμημένο δίκτυο.

Το F-35 είναι το πρώτο τακτικό αεροπορικό σύστημα που έχει εργαλεία υποστήριξης σχεδιασμένα σε συνεννόηση με το αεροσκάφος για αποδοτικότητα και οικονομία. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα αεροσκάφη, η υψηλότερη πιστότητα πληροφοριών σχετικά με τον στόλο F-35 παρακολουθείται στο πλαίσιο του ALIS για τη μείωση των λειτουργιών και των δαπανών συντήρησης και την αύξηση της διαθεσιμότητας αεροσκαφών.

Το ελάττωμα του ALIS ήταν πως καθυστερούσε τη διαδικασία συντήρησης εμφανίζοντας εργασίες εκεί που δεν απαιτούνταν, ένα ζήτημα που το σύστημα δημιουργήθηκε ακριβώς για να εξαλείψει.
Το F-35 είναι το πρώτο σύστημα τακτικών αεροσκαφών που διαθέτει εργαλεία υποστήριξης σχεδιασμένα σε άμεσα συσχετισμένα με το αεροσκάφος για αποδοτικότητα και οικονομία.

Ως βασική διαχείριση της επιχείρησης, το ALIS ενσωματώνει την προληπτική συντήρηση, τη διαχείριση του στόλου και το σύστημα σχεδιασμού αποστολών.

Η μεγαλύτερη διαφορά χρήσης του συστήματος ALIS είναι ότι πολλές πηγές δεδομένων συνδυάζονται σε μία εφαρμογή και οι αποφάσεις για τις λογιστικές ανάγκες του αεροσκάφους μπορούν να παρθούν μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα προβλήματα που έφερε το ALIS στο F35

Το σύστημα υποστήριξης του μαχητικού stealth F-35  ALIS που επιμελήθηκε η Lockheed Martin και αναπτύχθηκε από ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι υπεύθυνο για σειρά καθυστερήσεων στην ανάπτυξη του προγράμματος ως σήμερα.
Το ελάτωμα του ALIS ήταν πως καθυστερούσε τη διαδικασία συντήρησης εμφανίζοντας εργασίες εκεί που δεν απαιτούνταν, ένα ζήτημα που το σύστημα δημιουργήθηκε ακριβώς για να εξαλείψει. Μια μονάδα της αεροπορίας υπολόγισε πως ξόδεψε 45,000 εργατοώρες μέσα σε ένα έτος γιατί το ALIS παρουσίασε επιπλέον εργασίες και καθυστερήσεις.


Το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Λογιστικών Πληροφοριών (ALIS) σχεδιάστηκε από την Lockheed Martin για να παρακολουθεί το F-35 και να υπολογίζει τον φόρτο υποστήριξης της καθημερινής του δραστηριότητας, από το να σχεδιάζει πολεμικές αποστολές, μέχρι να οργανώνει το σύστημα επισκευών του και να παραγγέλνει ανταλλακτικά. Ναι καλά διαβάσατε, θεωρητικά το αεροπλάνο μέσω του συστήματος μπορεί να κάνει παραγγελία ανταλακτικών που χρειάζεται ή θα χρειαστεί, μειώνοντας έτσι τους χρόνους της λογιστικής υποστήριξης.
Αυτό όμως δημιουργεί έντονες τριβές με όλες τις συμμαχικές αεροπορίες που προμηθεύονται το F-35 πέρα απο την Αμερικάνικη.

Ο λόγος είναι απλός, το σύστημα έχει πρόσβαση στα πάντα. Απο εικόνες και βίντεο απο τις τακτικές κάμερες του αεροσκάφους, μέχρι θέσεις, ελιγμούς και γενικά κάθε πληροφορία χρήσης του αεροσκάφους, αποθηκεύονται και στέλνονται… στα κεντρικά της εταιρείας Lockheed Martin για αξιολόγηση, την στιγμή που θα συνδεθεί στο ειδικό δίκτυο!
Κάτι που φυσικά δίνει βάσιμες υποψίες σε πολλούς να θεωρούν ότι στην κυριολεξία τα αεροσκάφη παρόλο που αποτελούν κτήμα του κάθε έθνους που τα αγόρασε να “λογοδοτούν” ή και να ενημερώνουν την Αμερικάνικη κυβέρνηση.


Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

Κανένας δεν είναι σίγουρος πια αν είναι σωστή αυτή η άποψη ή όχι, το σίγουρο είναι ότι τα Ισραηλινά F-35 μετά απο απαίτηση της Ισραηλινής Αεροπορίας, έχουν μια ειδικά διαμορφωμένη (κουτσουρεμένη) έκδοση του συστήματος προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις τους.
Κάτι παρόμοιο ακούστηκε ως ψίθυρος και για τον τρόπο που χειρίστηκε η τουρκία την επικείμενη αγορά του F-35. Πολλά τουρκικά δημοσιεύματα επισήμαναν την προβληματική φύση του συστήματος, ακόμα και τον φόβο της τουρκικής αεροπορίας πως θα μπορούσε κάποια στιγμή να μην μπορεί να πετάξει τα αεροπλάνα αν δεν το θέλουν οι ΗΠΑ.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com