Το κινεζικό αντιστέλθ ραντάρ της Βενεζουέλας εντόπισε F-22

0
101
Ένα ραντάρ του κινέζικου τύπου JY-27 που αναπτύχθηκε από την αεροπορική άμυνα της Βενεζουέλας εντόπισε ένα στέλθ αεροσκάφος F22 των ΗΠΑ καθώς πλησίαζε στον εναέριο χώρο της χώρας και έστειλε προειδοποίηση στο αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος την Τρίτη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Avia Pro , μετά το περιστατικό, ο στρατός της Βενεζουέλας εξέδωσε προειδοποίηση στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στις 12 Μαΐου ότι ήταν έτοιμος να πυροβολήσει χωρίς προειδοποίηση σε οποιοδήποτε αμερικανικό αεροσκάφος προσπαθούσε να παραβιάσει τον εναέριο χώρο της χώρας.


Το F-22 είχε προσπαθήσει να παραβιάσει τα σύνορα της χώρας με «προκλητικό τρόπο», αναφέρουν πληροφορίες που δημοσίευσε η ιστοσελίδα σύμφωνα ανώνυμες στρατιωτικές πηγές.

Ανέφερεται ότι το ραντάρ που εντόπισε τον κορυφαίο αμερικανικό μαχητή είναι κινέζικο, τύπου JY-27.

Το περιστατικό ακολουθεί την αποτυχημένη απόπειρα εισβολής στις 6 Μαΐου, όταν μισθοφόροι που προσλήφθηκαν από αμερικανικό εργολάβο ασφαλείας παρεμποδίστηκαν πριν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν αποστολή για τη δολοφονία του Προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο. Δύο πολίτες των ΗΠΑ, μέρος του εισβολέα, συνελήφθησαν.

Το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης μεγάλου βεληνεκούς τύπου JY-27 «Wide Mat» θεωρείται ότι ανιχνεύει stealth αεροσκάφη σε μια ακτίνα έως τα 500km. Τον Φεβρουάριο του 2016, το ραντάρ εντόπισε ένα F-22 που ήταν στο δρόμο προς τη Νότια Κορέα από την Ιαπωνία, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, άλλες αναφορές λένε ότι η παρακολούθηση μπορεί να διευκολύνεται από εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων στο F-22 που χρειάζονται για να πραγματοποιήσει το μακρύ ταξίδι.

Η Κίνα αποκάλυψε το ραντάρ στην εκπομπή Zhuhai 2016. Ονομάζεται JY-27A 3-D. Είναι ένα ραντάρ συστοιχίας ενεργής φάσης πολύ υψηλής συχνότητας (VHF). Τα ραντάρ VHF, με τα μεγαλύτερα μήκη κύματος τους είναι ικανά να ανιχνεύουν στελθ αεροσκάφη.

Το ραντάρ λέγεται ότι πωλήθηκε σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας και του Πακιστάν. Εάν αποδειχθεί η ανίχνευση του F-22 από τη Βενεζουέλα, τότε τα πράγματα είναι άσχημα για τον στρατό των ΗΠΑ που ανέπτυξε τα F-22 και F-35 με την υπόθεση ότι τα ραντάρ του εχθρού δεν θα μπορούν να ανιχνεύσουν αυτά τα αεροσκάφη έως ότου είναι πάρα πολύ αργά για να αποφευχθεί μια επίθεση.

Το ραντάρ είναι τοποθετημένο σε μια κινητή πλατφόρμα που του επιτρέπει να απομακρυνθεί αφού εντοπίσει το εχθρικό αεροσκάφος, αποφεύγοντας έτσι τα αντίθετα μέτρα.

Η Βενεζουέλα είχε παραγγείλει έως και 9 JYL-1 ραντάρ τρισδιάστατης παρακολούθησης αέρα από την Κίνα από το 2006. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την απόκτηση του πιο σύγχρονου ραντάρ 3D JY-27. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η Κίνα αναπτύσσει εξοπλισμό άμυνας αιχμής για δοκιμές με φιλικές χώρες.


Η Κίνα σημείωσε σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία ραντάρ με την ανάπτυξη του ραντάρ JY-27 πολύ υψηλής συχνότητας (VHF), για να εντοπίζει ειδικά τα μαχητικά αεροσκάφη F-22 και F-35. Μπορεί να θέλει να δοκιμάσει εκτενώς το ραντάρ σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική κίνηση αεροσκαφών των ΗΠΑ.

Πηγή: defenceworld.net

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com