Το μεγαλύτερο μυστήριο της Άγκαθα Κρίστι

0
401

Λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ της Παρασκευής 3 Δεκεμ­βρίου 1926 η Άγκαθα Κρίστι σηκώθηκε από την πολυθρό­να και ανέβηκε τη σκάλα του σπιτιού της στο Μπέρκσιρ. Καληνύχτισε με ένα φιλί την εφτάχρονη κόρη της Ρόζαλιντ, που κοιμόταν, και κατέβηκε ξανά τη σκάλα. Μπήκε στο αμάξι της, μάρκας Morris Cowley, και εξαφανίστηκε μέσα στη νύχτα. Δε θα την ξανάβλεπε κανείς για τις επό­μενες έντεκα μέρες.

Η εξαφάνισή της θα πυροδοτούσε ένα από τα μεγα­λύτερα ανθρωποκυνηγητά που εξαπολύθηκαν ποτέ. Η Άγκαθα Κρίστι ήταν ήδη διάσημη συγγραφέας και στην υπόθεση πήραν μέρος πάνω από χίλιοι αστυνομικοί, κα­θώς και εκατοντάδες πολίτες. Για πρώτη φορά συμμετεί­χαν στις έρευνες και αεροσκάφη.


Ο υπουργός Εσωτερικών Ουίλλιαμ Τζόυνσον-Χικς πίε­σε τις αστυνομικές δυνάμεις να τη βρουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στις έρευνες ενεπλάκησαν και δύο από τους διασημότερους αστυνομικούς συγγραφείς της Βρετα­νίας, ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, δημιουργός του Σέρλοκ Χολμς, και η Ντόροθυ Ά. Σέιερς, συγγραφέας της λογο­τεχνικής σειράς με ήρωα τον λόρδο Πίτερ Ουίμζυ. Όλοι ήλπιζαν ότι οι εξειδικευμένες γνώσεις τους θα βοηθούσαν στην ανεύρεση της εξαφανισμένης συγγραφέα.

Η αστυνομία δεν άργησε να εντοπίσει το αυτοκίνητό της. Βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε μια απότομη πλαγιά του Νιούλαντς Κόρνερ κοντά στο Γκίλφορντ. Η ίδια η Άγκαθα όμως ήταν άφαντη και δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδεικνύουν πως της είχε συμβεί κάτι.

Καθώς η πρώτη μέρα της έρευνας έδωσε τη θέση της στη δεύτερη και ύστερα στην τρίτη -χωρίς να έχει βρεθεί ούτε ίχνος της-, οι εικασίες άρχισαν να οργιάζουν. Οι εφη­μερίδες έστησαν πανηγύρι, με τους δημοσιογράφους να επινοούν τις πλέον σκοτεινές και ανατριχιαστικές θεω­ρίες σχετικά με το τι είχε συμβεί.

Η ιστορία έγινε το αγαπημένο θέμα του «κίτρινου» Τύπου, καθώς διέθετε όλα τα στοιχεία των κλασικών αστυ­νομικών γρίφων της Άγκαθα. Κοντά στο σημείο του αυτοκινητικού δυστυχήματος υπήρχε μια φυσική πηγή γνω­στή με την ονομασία Σιωπηλή Λίμνη, όπου φημολογούνταν πως είχαν χάσει τη ζωή τους δύο μικρά παιδιά. Ορι­σμένοι δημοσιογράφοι έφτασαν μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξουν ότι η συγγραφέας είχε πέσει εκουσίως στη λίμνη για να πνιγεί.

Το πτώμα της όμως δε βρέθηκε πουθενά και η αυτο­κτονία αποκλείστηκε, μια και η Κρίστι βρισκόταν στον κολοφώνα της καριέρας της. Το έκτο μυθιστόρημά της, με τίτλο Ποιος σκότωσε τον Ρότζερ Ακρόυντ, έκανε υψη­λές πωλήσεις και το όνομά της ήταν πασίγνωστο.

Κάποιοι είπαν ότι το όλο περιστατικό δεν ήταν τίπο­τε περισσότερο από ένα διαφημιστικό κόλπο, ένα έξυπνο τέχνασμα για να προωθήσει το καινούριο της βιβλίο. Άλ­λοι υπονόησαν μια πολύ πιο άσχημη τροπή στην εξέλιξη των γεγονότων. Κυκλοφόρησαν φήμες ότι την είχε δολο­φονήσει ο άντρας της, ο Άρτσι Κρίστι, πρώην πιλότος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και γνωστός γυναίκας. Οι πάντες ήξεραν πως είχε ερωμένη.

0 Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, φανατικός αποκρυφιστής, επι­χείρησε να εξιχνιάσει το μυστήριο με τη βοήθεια παρα­φυσικών δυνάμεων. Πήγε ένα από τα γάντια της Κρίστι σε γνωστό μέντιουμ, ελπίζοντας να του δώσει απαντή­σεις. Δε συνέβη όμως.

Η Ντόροθυ Σέιερς επισκέφτηκε τον τόπο εξαφάνισης της συγγραφέα για να αναζητήσει πιθανά στοιχεία. Το ίδιο άκαρπο αποδείχτηκε και αυτό.

Τη δεύτερη εβδομάδα των ερευνών τα νέα είχαν δια­δοθεί σε όλη την υφήλιο. Η ιστορία έφτασε μάλιστα να γίνει πρωτοσέλιδο στους New York Times.

Τελικά η Άγκαθα Κρίστι εντοπίστηκε στις 14 Δεκεμ­βρίου, έντεκα ολόκληρες μέρες μετά την εξαφάνισή της. Βρέθηκε σώα και αβλαβής σε ένα ξενοδοχείο στο Χάρρο- γκεϊτ, αλλά σε συνθήκες τόσο παράξενες ώστε γεννήθη­καν περισσότερα ερωτηματικά απ’ όσα απαντήθηκαν. Η ίδια η Κρίστι δεν ήταν σε θέση να παράσχει κάποια πλη­ροφορία ως προς το τι είχε συμβεί. Δε θυμόταν τίποτε. Τώρα οι αστυνομικοί ήταν αυτοί που έπρεπε να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ και να λύσουν τον γρίφο.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Άγκαθα Κρίστι έφυ­γε από το σπίτι της με προορισμό το Λονδίνο, αλλά στη διαδρομή τράκαρε με το αυτοκίνητο. Αναγκάστηκε να πάρει το τρένο για το Χάρρογκεϊτ. Φτάνοντας στην ονομαστή αγγλική λουτρόπολη, πήγε στο «Swan Hydro» -το σημερινό ξενοδοχείο «Old Swan»- χωρίς καθόλου σχεδόν αποσκευές. Όλως παραδόξως, έκλεισε δωμάτιο χρησιμο­ποιώντας το όνομα της Τερέζα Νιλ, της ερωμένης του άντρα της.

Το Χάρρογκεϊτ ήταν το αγαπημένο θέρετρο της καλής κοινωνίας τη δεκαετία του 1920 και προσέλκυε όλη την αριστοκρατία. Η Άγκαθα Κρίστι δεν προκάλεσε υπο­ψίες, μια και πήγαινε σε όλες τις δεξιώσεις και τις χορο­εσπερίδες του «Palm Court». Κάποια στιγμή την αναγνώ­ρισε ένας από τους μουσικούς που έπαιζαν μπάντζο στην ορχήστρα του ξενοδοχείου, ο Μπομπ Τάπιν, ο οποίος ει­δοποίησε την αστυνομία. Εκείνοι με τη σειρά τους ειδο­ποίησαν τον άντρα της, τον συνταγματάρχη Κρίστι, ο οποίος έσπευσε στην πόλη για να πάρει την Άγκαθα.

Η γυναίκα του όμως δε βιαζόταν καθόλου να φύγει. Τον άφησε μάλιστα να περιμένει στην υποδοχή του ξενο­δοχείου ενώ εκείνη ανέβηκε στο δωμάτιο για να φορέσει τη βραδινή της τουαλέτα.

Η Άγκαθα Κρίστι δε μίλησε ποτέ για τις μυστηριώδεις έντεκα μέρες της εξαφάνισής της και, με τα χρόνια, δια­τυπώθηκαν αμέτρητες εικασίες για το τι πραγματικά συ­νέβη στο διάστημα από τις 3 έως τις 14 Δεκεμβρίου 1926.

0 άντρας της είπε πως είχε πάθει ολική αμνησία λόγω του αυτοκινητικού ατυχήματος. Κατά την άποψη όμως του βιογράφου της Άντριου Νόρμαν η συγγραφέας δεν απο­κλείεται να περιήλθε σε κατάσταση «φυγής από την πραγ­ματικότητα», ή, σύμφωνα με τον επιστημονικό όρο, να υπέστη ψυχογενή έκσταση – ένα σπάνιο φαινόμενο που προκαλείται από κατάθλιψη ή κάποιο ψυχολογικό τραύμα.

Ο Νόρμαν υποστηρίζει ότι η ταύτισή της με μια άλλη προσωπικότητα, την Τερέζα Νιλ, και η αδυναμία της να αναγνωρίσει τον εαυτό της στις φωτογραφίες των εφη­μερίδων αποτελούν σαφή ένδειξη ότι είχε περιέλθει σε ψυχογενή έκσταση.

«Πιστεύω πως είχε αυτοκτονικές τάσεις» λέει ο Νόρμαν. «Ήταν σε άσχημη ψυχική κατάσταση, την οποία και θα μετέφερε αργότερα στην ηρωίδα της Σίλια, στο αυτοβιογραφικό της μυθιστόρημα Unfinished Portrait [Ημιτε­λές πορτρέτο]».


Σύντομα ανέρρωσε πλήρως και ξανάπιασε τη συγγρα­φική πένα. Αλλά δεν ανεχόταν πλέον τις ερωτοτροπίες του άντρα της. Τον χώρισε το 1928 και δύο χρόνια μετά παντρεύτηκε τον διακεκριμένο αρχαιολόγο σερ Μαξ Μάλλοουαν.

Μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ τι συνέβη εκείνες τις έντε­κα μέρες της εξαφάνισής της. Η Άγκαθα Κρίστι άφησε πίσω της ένα μυστήριο που ούτε ο δαιμόνιος Ηρακλής Πουαρό δε θα μπορούσε να λύσει.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com