Τώρα η τουρκία ισχυρίζεται ότι της ανήκει και η… Κρήτη

0
159
Ο σοφός Ελληνικός λαός έχει μια παροιμία για κάτι αγροίκους σαν και δαύτους: Δώσε αέρα στον χωριάτη και θα σου ανέβει στο κρεβάτι. Κάπως έτσι λοιπόν αντιλαμβάνονται με το θράσος που τους διαπνέει οι τούρκοι, την μή απάντηση της Ελλάδας στις καθημερινές τους προκλήσεις.

Πριν ένα χρόνο είχε βγεί αυτός ο περίεργος χάρτης που τάχα μου αυτομάτως χάριζε στην τουρκία τα τρία τέταρτα της Κρήτης! Ο λόγος για την κάψα τους απλός και κατανοητός, για ένα κράτος-πειρατή όπως η Τουρκία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να χωνέψει ότι για το νησί που απελευθερώθηκε απο την Ελλάδα (και φυσικά είναι αμιγώς Ελληνικό) δεν θα έχουν λόγο στα πετρελαϊκά αποθέματα που βρίσκονται κοντά του. Δεν μπορούν να το χωνέψουν ότι είναι αδύνατον να βάλουν χέρι και να αρπάξουν όπως κάνουν στην Συρία, στο Ιράκ και την Λιβύη.


Έτσι σκαρφίζονται διάφορα περίεργα και όχι μόνο τα πιστεύουν μόνοι τους, αλλά προσπαθούν να κοροϊδέψουν και την διεθνή κοινότητα!

Αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια (άλλη μια σοφή Ελληνική παροιμία).

Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουν σκοπό να κάτσουν στα αυγά τους και θα μας ταλαιπωρούν μέχρι την ώρα που θα τις “αρπάξουν”.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Μετά τις διαδοχικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας -όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο τον Νοέμβριο του 2019, η κατάθεση των συντεταγμένων της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2020 και το αίτημα της Τούρκικής Εταιρίας Πετρελαίου για έρευνες σε απόσταση μέχρι και 6 μιλίων από τη Ρόδο και την Κρήτη- τώρα αυτή παρακολουθεί τα βήματα της Ελλάδας.
Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την τουρκική άποψη που θα επαναλαμβάνεται στο επόμενο διάστημα, καθώς στην ελληνοϊταλική συμφωνία έχει γίνει ο καθορισμός της ΑΟΖ σύμφωνα με τους όρους της μέσης γραμμής και της ευθυδικίας. Δηλαδή κάποια νησιά δεν έχουν πλήρη επήρεια στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ.

«Στη συμφωνία με την Ιταλία για την υφαλοκρηπίδα δεν έδωσαν πλήρη επήρεια στα νησιά αυτά. Δηλαδή η υφαλοκρηπίδα τους δεν ξεκίνησε από τα νησιά αυτά. Εδώ είναι ένα θέμα που αφορά την Αλβανία, όχι εμάς. Όμως ουσιαστικά η Ελλάδα με τη συμφωνία με την Ιταλία υιοθέτησε τις θέσεις μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς άσκησε κριτική για τη συμφωνία αυτή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο αυτό που δεν είπε ο Τσαβούσογλου είναι πως τα νησιά έχουν επήρεια έστω και περιορισμένη, κάτι που η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει. Η Τουρκία ισχυρίζεται πως τα νησιά, όπως η Ρόδος και η Κρήτη, έχουν δικαίωμα μόνο για χωρικά ύδατα!

Ο ίδιος αποκάλυψε και σχέδια της Τουρκίας για έρευνες και νότια της Κρήτης σε συνεργασία με ξένες εταιρίες.

«Μέσα στην υφαλοκρηπίδα που έχουμε καθορίσει με τη συμφωνία μας με τη Λιβύη μπορούμε να κάνουμε εργασίες για υδρογονάνθρακες. Συζητάμε με τη Λιβύη όταν υπογράψουμε μια συμφωνία, τότε στη δική τους υφαλοκρηπίδα με εταιρίες άλλων κρατών, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε γεωτρήσεις».


Πάντως, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο την Άγκυρα είναι η πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας. Στην περίπτωση αυτή γνωρίζουν πως θα δημιουργηθεί μια τρύπα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο καθώς Αθήνα και Κάιρο τονίζουν με ξεκάθαρο τρόπο πως δεν το αναγνωρίζουν και σε πρακτικό επίπεδο θα το ακυρώσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα – Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» – είναι οι δηλώσεις του αντιναυάρχου ε.α. Τζιχάντ Γιαϊτζί που θεωρείται από τους βασικούς σχεδιαστές του τουρκολιβυκού μνημονίου: «Η υπογραφή συμφωνιών Ελλάδας-Αιγύπτου όπως και Ελλάδας-Kύπρου για τον καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης θα είναι το χειρότερο σενάριο που θα προκαλέσει ζημιά στα εθνικά μας συμφέροντα. Στην περίπτωση αυτή οι δικές μας περιοχές που προκύπτουν απ’ το διεθνές δίκαιο θα περιοριστούν από 186.000 τ.χλμ. σε 41.000», ανέφερε χαρακτηριστικά. Βέβαια ο Γιαϊτζί αναφέρεται και στην περίπτωση της ένταξης και του Καστελλόριζου για τον καθορισμό της ΑΟΖ που στην παρούσα φάση δεν θεωρείται ως πιθανό σενάριο

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com