Ό Έλληνας πατέρας των υπολογιστών του σοβιετικού μπλόκ

Αποκλειστική έρευνα και δημοσίευση του Centralnews.gr
0
999
Τελικά όποια πέτρα και άν σηκώσεις θα βρείς κάποιον Έλληνα απο κάτω, το ρητό καθημερινά επιβεβαιώνεται με θεαματικούς τρόπους. Θα αναφερθούμε σε έναν Έλληνα μαθηματικό που λόγω της εμφύλιας διαμάχης στην Ελλάδα, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου διέπρεψε. Το όνομά του, Δρ. Θανάσης Καμπουρέλης, το Centralnews.gr έψαξε και έμαθε για την ζωή και το έργο αυτού του μεγάλου Έλληνα επιστήμονα. Ο Καμπουρέλης μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα το 1950 ως μετανάστης έφτασε στην Πολωνία. Αφού έμαθε την Πολωνική γλώσσα, αποφοίτησε από το γυμνάσιο στο Wrocław (Βρότσλαβ), εκεί στο μεταπολεμικό Βρότσλαβ εγκαταστάθηκε η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων οι οποίοι με την παρουσία τους κατάφεραν κι άλλαξαν την ιστορία της Πολωνίας.Από την 1η Σεπτεμβρίου 1954 έως τις 30 Ιουνίου 1959 Ο Θανάσης Καμπουρέλης σπούδασε στη Σχολή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ.

Το 1978 έλαβε το ντοκτορά του στις τεχνικές επιστήμες στο Πολωνικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Σιλεσίας, για την εργασία του στην εικονική προσομοίωση ηλεκτρονικών υπολογιστών που εφαρμόστηκε στα συστήματα Odra 1300 – RIAD (μέθοδος δείκτη και μέθοδος σελίδας).
Την 1η Αυγούστου 1959 ο Καμπουρέλης άρχισε να ασχολείται με το νεοσύστατο ELWRO Electronic Works στο Βρότσλαβ, αρχικά ως σχεδιαστής στην οργάνωση και την αρχιτεκτονική των υπολογιστών, και κατά τα έτη 1961-1964 ως επικεφαλής του εργαστηρίου των λογικών δομών, ιδιαίτερα στους αλγόριθμους αριθμητικών λειτουργιών σε σταθερούς και κυμαινόμενους αριθμούς. Τα έργα αυτά υλοποιήθηκαν στους υπολογιστές Odra 1001 , Odra 1002 , Odra 1003 και Odra 1013 που κατασκευάστηκαν διαδοχικά στο ELWRO
Τα εργοστάσια της ELWRO άρχισαν την παραγωγή των πρώτων ηλεκτρονικών ψηφιακών μηχανών (υπολογιστών) στην Πολωνία. Τα πρώτα μοντέλα ήταν ακόμα αρκετά αργά, όταν κατασκευάστηκαν αρχικά. Η σημαντική ανακάλυψη ήταν η κατασκευή ODRA 1204 που σχεδιάστηκε από τον Έλληνα μαθηματικό Θανάση Καμπουρέλη.


Από το 1965 έως το 1968 ήταν επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού αρχιτεκτονικής και λογικής δομής του υπολογιστή Odra 1204 με παραλληλισμό λειτουργικών μπλοκ με μικροπρογραμματισμό. Αυτός ο υπολογιστής μπήκε σε γραμμή παραγωγής το 1968 και παράχθηκε για ολες τις χώρες του Ανατολικού μπλόκ, συμπεριλαμβανομένης της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1967. η παραγωγή του μοντέλου ODRA 1300 με άδεια της βρετανικής εταιρείας ICL ξεκίνησε από την ELWRO. Όταν, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, οι σοβιετικοί κατασκόποι κατάφεραν να κλέψουν δεδομένα από έναν υπολογιστή IBM 360 model 50, η παραγωγή μεμονωμένων επεξεργαστών και συσκευών χωρίστηκε μεταξύ διαφορετικών χωρών του κομμουνιστικού μπλοκ. Η ELWRO παράγει επεξεργαστές R32 από το 1974, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν σε υπολογιστές RIAD με το ίδιο όνομα, εκτελώντας από 200.000 έως 240.000 λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο με λειτουργική μνήμη 256 KB, επεκτάθηκε σε 512 KB, 768 KB ή 1MB και τελικά έφτασε στα 8MB μνήμης (ένα πολύ μεγάλο μέγεθος για την εποχή). Ο βασικός ρόλος του Καμπουρέλη στην εφαρμογή της Συμφωνίας Λογισμικού με το ICL θα πρέπει να υπογραμμιστεί. Αναγνωρίστηκε ως ο καλύτερος ειδικός στην Πολωνία στον τομέα της αρχιτεκτονικής και της λογικής δομής των ψηφιακών υπολογιστών. Όντας ταλαντούχος και με σκληρή δουλειά, είχε επίσης το μοναδικό ταλέντο της διοργάνωσης δημιουργικών ομάδων. Ήταν σπουδαίος στην αντιμετώπιση των ειδικών και της διαχείρισης των εργοστασίων παραγωγής υπολογιστών, πάντα πολύ επαγγελματικά και με αίσθηση ευθύνης.
Ο Καμπουρέλης πραγματοποιήσε πολυάριθμα μαθήματα για τους χρήστες υπολογιστών Odra στον τομέα της αρχιτεκτονικής και της λογικής δομής. Ως καθηγητής, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ το 1975-1977 και διαχειρίστηκε τις μεταπτυχιακές του σπουδές εκεί.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1979, διδάσκει στο Πολυτεχνείο Θράκης στην Ξάνθη και από τον Οκτώβριο του 1979 έως το καλοκαίρι του 2002 ήταν καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο Ηράκλειο.


Ο Θανάσης Καμπουρέλης είναι συν-συγγραφέας (με τη σύζυγό του) δύο λεξικών που δημοσιεύτηκαν στην Πολωνία από την Universal Knowledge: Ελληνικό-Πολωνικό χειρόγραφο (2η έκδοση, 2004) και Πολωνο-Ελληνικό λεξικό χειρός (2η έκδοση, 2005).


Δημοσιεύσεις

EMC ODRA 1003 , Apllicationes Mathematicae, τόμος VIII / 1965, Πολωνική Ακαδημία Επιστημών στη Βαρσοβία
Ψηφιακή μηχανή Odra 1204 , Μαθηματικές Μηχανές, 4/1965, Sigma, Βαρσοβία
Σύστημα Odra 1305 , Μαθηματικές Μηχανές, 3/1972, Sigma, Βαρσοβία
EMC R-30 (JS EMC RIAD) , Τεχνολογία Πληροφορικής 5/1973, Sigma Warsaw
Odra 1300 στο JS EMC , Informatyka 7/1973, Sigma Warsaw
Λογική αρχιτεκτονική της ψηφιακής μηχανής Odra 1305 , WPM “Wema”, 1974
Odra 1300 και R-32 , Informatyka 9/1975, Sigma Warsaw
WZE ELWRO Ψηφιακές Μηχανές , Εκπαιδευτικά Υλικά για την Τηλεπικοινωνιακή Επιστήμη Πληροφορικής, OBRI, 1975
Τεχνικά και λογισμικά μέτρα που διασφαλίζουν τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων και προγραμμάτων από υπολογιστές ODRA 1300 σε υπολογιστές JSEMC . Έκθεση MERA-ELWRO, 1976 (συνεργασία με τον E. Szajer).
Ψηφιακές υπολογιστικές μηχανές στην Πολωνία – τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικές προβλέψεις , ενημερωτικό χαρτί, II. μελέτη του Θανάση Καμπούρη. Πολωνική Εταιρεία Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής. Υποκατάστημα στο Gdańsk, Επιτροπή Πολιτικών Μηχανικών της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών. Ομάδα Μηχανικών Υπολογιστών της Επιτροπής Φυσικής και Μηχανικής Στερεάς Κατάστασης PAS, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκντανσκ, Γκντανσκ 1975, άγνωστος εκδότης.
Εισαγωγή στο Ενιαίο Σύστημα Ηλεκτρονικών Ψηφιακών Μηχανών . Κέντρο Συστημάτων Υπολογιστών Αυτοματισμού και Μετρήσεων “Mera-Elwro”, Γραφείο Τεχνικής Υπηρεσίας “Elwrzzzzzzzzzo-Serwis-Εκπαιδευτικό Κέντρο” (συντάχθηκε από Thanaisis Kamburelis), Wrocław 1976, σελίδες 114.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ: Εισαγωγή με την γλώσσα Pascal , trb. Mathimata programmatismu: isagogi me ti glossa Pascal , συν-συγγραφέας Τ. Αλεβίζος, Αθήνα 1984, σελίδες 383.
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΣΚΑΛ (και την Turbo Pascal) , trb. Ο προγραμματισμός των θεμάτων του προγράμματος Pascal (Kie tin Turbo Pascal) , συν-συγγραφέας Τ. Αλεβίζος, Αθήνα 1991, σελίδες 635

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com