
To Albatros D.V του Robert Thelan πρωτοπέταξε με τη μορφή πρωτοτύπου στις αρχές της άνοιξης του 1917 και αποτελούσε εξέλιξη του παλαιότερου και ασθενέστερου Albatros D.III. Διατάχθηκε αμέσως η μαζική παραγωγή του και οι παραδόσεις στις μονάδες ξεκίνησαν τον Μάιο.
Παρά το γεγονός ότι το D.V παρέμεινε σε υπηρεσία μέχρι το τέλος του πολέμου, ποτέ δεν στάθηκε αντάξιο των προσδοκιών των πιλότων οι οποίοι περίμεναν σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον πρόδρομό του. To D.V απέκτησε από την αρχή την κακή φήμη ότι διέθετε ελαττωματικές πτέρυγες, κάτι που ανέκυψε από σειρά αστοχιών μετά από παρατεταμένες βυθίσεις. Το πρόβλημα υπήρχε όντως, όπως σε πολλά αεροπλάνα της εποχής, αλλά ξεπεράστηκε αργότερα στο ενισχυμένο D.Va.
To Albatros D.V, D2129/17, που ανήκε στη Jasta 4, αιχμαλωτίστηκε. Εδώ το βλέπουμε με βρετανικά σήματα έτοιμο για δοκιμές.
Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου δεν έλαβαν μέρος στη σφαγή του «Ματωμένου Απρίλη» του 1917,
καθώς εντάχθηκαν αργότερα στην υπηρεσία.
Ταχεία παραγωγή
Οι μοίρες καταδιωκτικών (jasta – Jagdstaffel) παραλάμβαναν αεροσκάφη με τέτοιο ρυθμό, που μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ο αριθμός των D.V που υπηρετούσαν στο μέτωπο είχε φτάσει τα 424. Τον Μάιο του 1918, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός από D.V και D.Va. που ανέρχονταν πλέον σε 1.117.
Προκειμένου να επιτευχθεί η κατασκευή της ημιαυτοφερόμενης ατράκτου, που θεωρείται από τις πιο αεροδυναμικές του πολέμου, χρησιμοποιήθηκαν στην εσωτερική δομή του καλουπωμένα κόντρα πλακέ και διαδοκίδες από έλατο. Επάνω σε αυτές στερεώνονταν επιφάνειες απο κόντρα πλακέ, το οποίο είχε διαμορφωθεί με ιδιαίτερη φροντίδα για να εφαρμόζει άριστα. 0 κινητήρας Mercedes, που τοποθετήθηκε από την αρχή, ήταν τελείως σκεπασμένος. Στη συνέχεια, όμως, αφαιρέθηκαν τα καλύμματα, ώστε το επάνω τμήμα του να ψύχεται καλύτερα εκτεθειμένο στον αέρα.
To D.V παρουσιάστηκε με στόχο να αντιστρέφει την τύχη των Γερμανών, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν με την εμφάνιση των θαυμάσιων βρετανικών S.E.5 και γαλλικών SPAD. Ωστόσο, ο συνδυασμός αριθμητικής υπεροχής, ανώτερων συμμαχικών αεροπλάνων και συνεχώς καλύτερων Βρετανών και Γάλλων πιλότων δεν τους επέτρεψε ποτέ να ανακτήσουν τον έλεγχο του αέρα. Παρ’ όλα αυτά, στις περισσότερες από τις 80 μοίρες που τάχθηκαν προς υποστήριξη της γερμανικής επίθεσης του Μαρτίου του 1918 υπηρετούσαν ακόμη αρκετά D.V και D.Va.
Ασσοι των Albatros
Μεταξύ των διάσημων πιλότων που πέταξαν με το αεροσκάφος συγκαταλέγονται οι Manfred von Richthofen, Eduard Ritter von Schleich (αρχηγός του Jasta 21), Hans- Georg von Der Osten (Jasta 4), Bruno Loerzer (Jasta 26), Karl Thorn (Jasta 21), Hermann Goering (Jasta 27) και Hans Joachim von Hippel. To D.V της Jasta 5 με το οποίο πετούσε ο τελευταίος είχε ως έμβλημα έναν κόκκινο δράκο. Στη διάρκεια παρατεταμένης βύθισης, οι κάτω πτέρυγες του αεροσκάφους του έσπασαν, αλλά τελικά ο πιλότος κατάφερε μια ανώμαλη προσγείωση και επέζησε ώστε να διηγηθεί την ιστορία.