Ingram Model 10 Υποπολυβόλο 9 χλστ. και 0,45

0
302

Λίγα είναι εκείνα τα όπλα που έχουν τύχει τόσο έντονης προ­σοχής από τον Τύπο και το Χόλιγουντ, όσο τα υποπολυβόλα Ingram. 0 δημιουργός του, Γκόρντον Ίνγραμ, είχε σχεδιά­σει ολόκληρη σειρά υποπολυβόλων προτού φτάσει στο Ingram Model 10, το οποίο προοριζόταν αρχικά να χρησιμο­ποιείται με το σιγαστήρα της ε­ταιρείας Sionics.

Εμφανιζόμενο για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1960, το μικροσκοπικό Ingram Model 10 τρά­βηξε σύντομα την προσοχή του κοινού, χάρη στην ταχυβολία του και τον πολύ αποτελεσματι­κό σιγαστήρα. Οι ταινίες του Χόλιγουντ και της τηλεόρασης δια­φήμισαν με δραματικό τρόπο τα χαρακτηριστικά του και σε σύ­ντομο διάστημα το Ingram Model 10 έγινε τόσο διάσημο, όσο τα παλιά υποπολυβόλα Thompson της δεκαετίας του 1920.


 

Εξαιρετικό όπλο

To Ingram Model 10 είναι πράγματι ένα εξαιρετικό όπλο. Κατασκευάζεται από φύλλα χάλυβα, αλλά οι προδιαγραφές της παραγωγής του είναι πολύ υψηλές, ενώ παράλληλα είναι τρομερά ανθεκτικό σε καταπο­νήσεις. Αυτό ήταν αναγκαίο δεδομένου ότι η ταχυβολία του ξεπερνά τα 1.000 βλήματα λεπτό. Παρά το γεγονός αυτό, ο έλεγχός του είναι σχετικά εύ­κολος, χάρη στην ισορροπία που προσφέρει ο κεντρικά βρισκόμενος μηχανισμός λαβής μέσα στον οποίο τοποθετείται ο γεμιστήρας. Οι περισσότε­ρες εκδόσεις έχουν αναδιπλούμενο και αφαιρούμενο με­ταλλικό κοντάκι. Πολλά από τα όπλα που δε διαθέτουν τον
μακρύ σωληνωτό σιγαστήρα χρησιμοποιούν ένα κάλυμμα κάννης που χρησιμεύει ως στοιχειώδης χειρολαβή.

Στα περισσότερα μοντέλα η κάννη διαθέτει σπείρωμα για το βίδωμα του σιγαστήρα. Αυ­τός είναι καλυμμένος με μονω­τικό ύφασμα ή με πλαστικό πλέγμα, ώστε να χρησιμοποιεί­ται ως λαβή. 0 μοχλός όπλισης βρίσκεται στο επάνω μέρος του κοριού. Όταν περιστραφεί κατά 90° λειτουργεί ως ασφά­λεια. Δεδομένου ότι ο ίδιος ο μοχλός διαθέτει σχισμές για τη σκόπευση, ο χρήστης αντιλαμ­βάνεται άμεσα αν το όπλο είναι ασφαλισμένο ή όχι. Εκτός αυ­τού, υπάρχει και η κανονική α­σφάλεια σκανδάλης.

Model 10

To Model 10 έχει παραχθεί σε διαμέτρημα 0,45″, καθώς και στο συνηθέστερο 9 χλστ. Para­belium. Οι τελευταίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και από το ακόμη μικρότερο όπλο με το όνομα Model 11, παρότι αυτό ήταν αρχικά σχεδιασμένο για τα λιγότερο ισχυρά φυσίγ­για των 0,38″. Ανεξάρτητα από το διαμέτρημα, το Ingram είναι ένα τρομερά αποτελεσματικό όπλο και δεν αποτελεί έκπληξη το ότι έχει πουληθεί σε πελά­τες που ποικίλλουν από παρα- στρατιωτικές δυνάμεις, μέχρι σωματοφύλακες και υπηρεσίες ασφαλείας.

Μυστικοί χρήστες

Σε ελάχιστες περιπτώσεις ση­μειώθηκαν και μεγάλης κλίμα­κας πωλήσεις στο στρατό. Ω­στόσο, αρκετές χώρες έχουν αγοράσει ποσότητες του όπλου για δοκιμές και αξιολόγηση. Εί­ναι γνωστό ότι η βρετανική SAS έχει αποκτήσει μια ποσότητα για δοκιμές. Οι πωλήσεις δεν βοηθήθηκαν λόγω των αρκετών αλλαγών στην ιδιοκτησία και στα δικαιώματα παραγωγής. Τελικά, και τα δύο όπλα Model 10 και Model 11, βρίσκονται ξα­νά σε παραγωγή με το όνομα Cobray Μ11.


Αυτό διατίθεται σε διαμετρήματα 9 χλστ. κοντό και 9 χλστ. Parabelium. Προκειμένου να συνεχιστούν οι πωλήσεις, κατασκευάστηκαν αρκε­τές παραλλαγές του βασικού σχεδίου του Ingram. Υπάρχουν εκδόσεις βολή-κατά-βολή και χωρίς το κοντάκι, ενώ είχε πα­ραχθεί και έκδοση μακριάς κάν­νης, σε περιορισμένο όμως α­ριθμό, καθώς δεν υπήρξε εν­διαφέρον από την αγορά.

Στο μεταξύ, τα Ingram μπο­ρούν να βρεθούν σε πολύ δια­φορετικές χώρες, όπως η Ελ­λάδα, το Ισραήλ και η Πορτογα­λία, καθώς και σε μικρούς αριθ­μούς στο Αμερικανικό Ναυτικό. Πολλά έχουν πουληθεί σε χώ­ρες τις κεντρικής και της νότιας Αμερικής, όπως τη Βολιβία, την Κολομβία, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και τη Βενεζουέλα.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com