O Τούρκος θέλει τον Κονδύλη του

0
234

Ο πραγματικός “πατέρας” των Τούρκων

Ίσως η μεγαλύτερη μορφή της Μικρασιατικής Εκστρατείας στο πεδίο της μάχης, και κατα πολλους ανώτερος ακομα και απο τον Πλαστήρα. Στην στρατιωτική του καριέρα, «σκότωσε αμετρητους Τουρκους». Εθελοντης της Κρητικής Επανάστασης του 1896, οπλαρχηγός στον Μακεδονικό Αγώνα, Υπολοχαγός στους Βαλκανικούς πολέμους, αντισυνταγματάρχης στην Ουκρανική εκστρατεία, Συνταγματάρχης στην Μικρασιατικη.


Ειναι αυτος, που με το Συνταγμά του γύριζε απο την Ουκρανία, αποβιβάστηκε στην Σμύρνη αρχες Ιουνιου 1919 και αφου πληροφορήθηκε την σφαγη και πετάλωμα 86 στρατιωτων του 1/86 Συνταγματος Κρητων απο τους Τούρκους, καθως και την κατακρεουργηση 6.500 Μικρασιατων και 31 προσκοπων απο τους τσετες του αρχιεγκληματια ( και κατοπινου πρωθυπουργου) Adnan Menteres, προεβη με τους 3.000 ανδρες του σε ευρεία κυκλωτική κινηση περαν απο τον ποταμο Μαίανδρο, σάπισε στο ξύλο εναν Ιταλό λοχαγό με το καμτσικι του, εκτέλεσε 20 Ιταλους οπλιτες που ειχαν νταραβέρια με τους Τουρκους, και «αμολυσε» τους αφιονισμενους Θεσσαλους του πανω στους κατασκηνωμενους Τσέτες και σε οσα Τουρκικά χωρια βρεθηκαν στο περασμα του. Οι Τσετες κυκλώθηκαν την ωρα του φαγητου, και κατακρεουργήθηκαν μαζικά, ενω ο αρχηγός τους, Ταγματάρχης Nahri-Bey, εκτελέστηκε με στομωμένο μαχαιρι απο εναν Λαρισαίο, παρουσία του Κονδυλη.

“Μετα την εξόντωση των αιμοβορων νομάδων, ο Ελλάνικος Στράτος επέπεσε με ορμή σε όλα τα Τουρκικά χωρια της κοιλάδας του κατω Μαιάνδρου, αφανίζοντας τα παντα: Άνδρες, γυναίκες και παιδιά σφαγιάστηκαν, μετα απο ρητες εντολές του Θεσσαλου αξιωματικου, που αγνόησε κάθε εντολή του Γενικού Επιτελείου για «σύνεση» και τις διαμαρτυρίες των Ιταλων, που ηταν φανερό τι άθλιο ρολο έπαιζαν. Τζαμιά κάηκαν μαζι με τους Χοτζάδες μεσα, ενω στις επιχειρήσεις διακριθηκε ενας Μικρασιάτης Ιερέας, ο Παπα-Λάμπρος απο το Αιδίνι, που έπειτα απο την φρικτη σφαγή των 4 παιδιών του στο Αιδινι ( Οι Τσέτες ειχαν παλουκώσει την μεγαλύτερη του κόρη, Ευλαμπία, με το…κοντάρι της Ελληνικής Σημαίας) ηταν πλεον εκτος εαυτου.


Με ενα μικρο τσεκουρι και ενα χασαπομάχαιρο ακολουθούσε τον Ελληνικο Στρατο, και έμπαινε μεσα στα σπιτια των Τουρκων χωρικών «κομματιάζοντας τους πάντες» ενω έκοψε τον λαιμό και ενος απο τους πιο επιφανείς Τούρκους Ιμάμηδες της περιοχής του Αιδινιου. Ενας αλλος, Μυτιληνιος αποσπασμενος στο Συνταγμα του Κονδυλη, πριόνιζε τα κεφαλια Τουρκων σε τροχο για ξυλα, ενω ενας Τρικαλινός, έβγαλε τα μάτια 50(!) Τούρκων με τανάλιες. Τα θύματα των Τουρκων ξεπέρασαν τους 500 ενόπλους και πανω απο 2.000 αμαχους, και η περιοχη του Αιδινιου ηρέμησε για τρια(!) ολόκληρα χρόνια.
Ο Κονδύλης ξαναπέρασε τον ποταμό, με μια καταματωμένη στολη και κρατώντας ενα μακρύ ραβδί, ενω οι αδαμαστοι Θεσσαλοί πισω του «κραύγαζαν απο άγρια χαρα, και πολλοί απο αυτους κρατούσαν αυτια και κεφάλια Τουρκων».
Ο Συνταγματάρχης Κονδύλης ηταν απο τους ελάχιστους Έλληνες στην Ελληνική Ιστορία που είχαν καταλάβει την ιδιοσυγκρασία των Τούρκων και έδρασε αναλόγως. Το αποτέλεσμα μετα απο τις επιχειρησεις του: Πλήρης ηρεμία…”.

Το 1972 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της χάλκινης προτομής του στην πλατεία του Προυσού Ευρυτανίας

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com