Robert E. Lee, ο ικανότατος στρατηγός των Νοτίων στον Αμερικάνικο Εμφύλιο

0
519
Ο Ρόμπερτ Έντουαρντ Λη (αγγλικά: Robert Edward Lee, 19 Ιανουαρίου 1807 – 12 Οκτωβρίου 1870) ήταν αρχηγός των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και καταγόταν από τη Βιρτζίνια. Ήταν εναντίον της δουλείας. Γιος του αξιωματικού του Επαναστατικού Πολέμου Χένρι “Light Horse Harry” Lee III , ο Lee ήταν ανώτερος απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών και εξαιρετικός αξιωματικός και στρατιωτικός μηχανικός στο στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών για 32 χρόνια. Η φοβερή στρατιωτική του ικανότητα έφερε τον αδύναμο Νότο στα πρόθυρα της Ουάσινγκτον, ενώ το όνομα του έγινε συνώνυμο του Νότου. Έχαιρε βαθιάς εκτίμησης και στους στρατιώτες του Βορρά. Όταν η Σύμβαση του Ρίτσμοντ του Βιρτζίνια το 1861 κήρυξε την απόσχιση από την Ένωση.

Ο Λη επέλεξε να ακολουθήσει την πατρίδα του, παρά την επιθυμία του να παραμείνει ανέπαφη η χώρα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του εμφυλίου πολέμου, υπηρέτησε σε μικρές μάχες και ως ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος του ομόσπονδου προέδρου Τζέφερσον Ντέιβις. Κατά την ημέρα της παράδοσης του Νότου οι βόρειοι τον ασπάστηκαν ως δικό τους αρχηγό. Έχασε από προσωπικό του λάθος την κρίσιμη μάχη στο Γκέττυσμπεργκ και από συγκυρία πιθανόν και αυτόν τον ίδιο τον πόλεμο. Θεωρείται η πιο σημαντική προσωπικότητα του Αμερικανικού Εμφυλίου.


Το τέλος της 36ετούς καριέρας του τον βρήκε διοικητή στην φρουρά του Τέξας και την ώρα της απόσχισης οι Τεξανοί τον διώχνουν σαν εκπρόσωπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Στη συνέχεια τον διάλεξε ο αρχιστράτηγος Ουίνφηλντ Σκοτ που τον εκτιμούσε σαν τον καλύτερο στρατιώτη που είχε ποτέ, να του αναθέσει την διαδοχή του στη στρατιωτική ηγεσία του Βορρά. Ο Λη απάντησε ότι αν η Βιρτζίνια αποσχιστεί, όπως αναμενόταν, τότε δεν θα μπορούσε να σηκώσει το σπαθί ενάντια στα παιδιά του. Ο Σκοτ, λυπημένα, δήλωσε ότι δεν περίμενε άλλη απάντηση από έναν τέτοιο ακέραιο χαρακτήρα.

H Bonnie Blue Flag, που στα Ελληνικά μεταφράζεται η πανέμορφη μπλέ σημαία, ήταν η πολιτική σημαία της Συνομοσπονδίας των Πολιτειών του Νότου

Ο Λη επέστρεψε στην Βιρτζίνια και τελικά δέχτηκε μια θέση συμβούλου στο επιτελείο του Νότου όπως άρμοζε σε ένα άτομο της προχωρημένης ηλικίας του. Τα λόγια του για το πως έβλεπε την εξέλιξη του πολέμου υπήρξαν προφητικά: «Ο Νότος δεν συνειδητοποιεί τα τεράστια υλικά αποθέματα του Βορρά και ο Βορράς δεν συνειδητοποιεί το πείσμα για αντίσταση του Νότου».

Πάντως οι στρατιωτικοί ελιγμοί των νοτίων στρατηγών Λη, Τζάκσον, Λόνγκστρητ, Έρλυ και Στιούαρτ έμειναν στην στρατιωτική ιστορία, ενώ για τους βόρειους στρατηγούς ελάχιστα πράγματα μνημονεύονται, διότι άλλαζαν συχνά λόγω των στρατιωτικών τους αποτυχιών και δεν μπορούσαν να εκμεταλλευθούν την ποσοτική υπεροχή τους σε εξοπλισμό και στρατό. Κατά τον τραυματισμό του επίσης ικανού νότιου στρατηγού Τζάκσον, που τελικά έχασε το αριστερό του χέρι ο Λη είχε πει χαρακτηριστικά: «Εκείνος έχασε το αριστερό του κι εγώ το δεξί μου χέρι!»

Ο Στρατηγός Ρόμπερτ Λή ντυμένος με τα θρυλικά γκρίζα του Νότου

Ο Λη αντέγραψε την τακτική του Ναπολέοντα Α΄. Έτσι χώριζε τον στρατό του σε δύο η τρία τμήματα, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να διασπάσει τις δυνάμεις του αντίστοιχα για να μην βρεθεί εκτεθειμένος. Στην συνέχεια ανακάλυπτε το αδύνατο σημείο του εχθρού και με μία γρήγορη αναδιάταξη δυνάμεων επετίθετο εκεί. Για την επιτυχία του σχεδίου όμως απαιτούνταν δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις: α) ο αρχιστράτηγος έπρεπε να έχει καλή πληροφόρηση των αντιπάλων θέσεων και β) μεγάλη εμπιστοσύνη στους διοικητές των μονάδων του, ότι είχαν κατανοήσει πλήρως το σχέδιο και θα δρούσαν άμεσα όταν θα ερχόταν η ώρα να κτυπήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση η σύγχυση ήταν η μόνη κατάληξη. Στην κρίσιμη μάχη του Γκέττυσμπεργκ ο Λη έχασε επαφή με το ιππικό του και μαζί με αυτό και την πληροφόρηση για την ανάπτυξη του εχθρού.

Ο Στρατηγός Λή συναντά τον Στόν Γουόλ Τζάκσον

H Μάχη για το Chancellorsville και μήνυμα από τον Stonewall Jackson στον Robert E. Lee

Μήνυμα προς τον στρατηγό Robert E. Lee από τον Stonewall Jackson, στις 2 Μαΐου 1863, κατά τη διάρκεια της Μάχης του Chancellorsville της Βιρτζίνια. Το σώμα του μηνύματος αναφέρει: «Ο εχθρός έχει κάνει στάση στον Καγκελάριο που απέχει περίπου 2 μίλια από το Chancellorsville. Ελπίζω το συντομότερο δυνατό να επιτεθώ. Πιστεύω ότι μια πάντα ευγενική πρόνοια θα μας ευλογεί με μεγάλη επιτυχία. Με σεβασμό, Τζάκσον. ” Η επίθεση του Τζάκσον ήταν το σημείο καμπής της μάχης.

Το άγαλμα του Στρατηγού καθώς έχει δεχθεί επίθεση απο πειραγμένους διαδηλωτές που θεωρούν ότι μπορούν να απαγορεύσουν την ιστορία και την ιστορική μνήμη καταστρέφοντας αγάλματα που δεν τους αρέσουν.

Πρώιμα χρόνια
Ο Lee γεννήθηκε στο Stratford Hall Plantation στην κομητεία Westmoreland της Βιρτζίνια , από τους Henry Lee III και Anne Hill Carter Lee στις αρχές του 1806. Ο πρόγονος του, Richard Lee I , μετανάστευσε από το Shropshire της Αγγλίας στη Βιρτζίνια το 1639.

Το πατρικό σπίτι του Στρατηγού Λή στο Stratford Hall, Westmoreland County στην Βιρτζίνια

Ποιά η στάση του για την δουλεία;

Οι απόψεις του για την δουλεία δεν ήταν αυτό που φαντάζονται οι φανατικοί που καταστρέφουν σήμερα τα αγάλματά του. Ο πεθερός του Lee GW Parke Custis ελευθέρωσε τους σκλάβους του στη διαθήκη του.  Στην ίδια παράδοση, πριν φύγει για να υπηρετήσει στο Μεξικό, ο Λι είχε γράψει μια διαθήκη που προβλέπει την παράδοση των μοναδικών σκλάβων που είχε. Ο Parke Custis ήταν μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Αποικισμού , η οποία ιδρύθηκε για να σταματήσει σταδιακά τη δουλεία δημιουργώντας μια ελεύθερη δημοκρατία στη Λιβερία για Αφροαμερικανούς, και ο Λι βοήθησε αρκετούς πρώην σκλάβους να μεταναστεύσουν εκεί.

Ως διοικητής του στρατού της Βόρειας Βιρτζίνια, πολεμούσε τις περισσότερες μάχες του ενάντια σε στρατούς πολύ μεγαλύτερου μεγέθους και κατάφερε να κερδίσει πολλές από αυτές. Δημιούργησε μια συλλογή από ταλαντούχους υφισταμένους, κυρίως Ο James Longstreet, ο Stonewall Jackson και ο JEB Stuart , που μαζί με τον Λη ήταν κρίσιμοι για την επιτυχία στο πεδίο μάχης της Συνομοσπονδίας. Παρά την επιτυχία του, οι δύο σημαντικές στρατηγικές επιθέσεις του στην επικράτεια της Ένωσης κατέληξαν και οι δύο σε αποτυχία. Η επιθετική και ριψοκίνδυνη τακτική του, ειδικά στο Gettysburg, που είχε ως αποτέλεσμα υψηλά θύματα σε μια εποχή που η Συνομοσπονδία είχε έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, δέχτηκε κριτική.

Ο στρατηγός Lee δεν αισθάνθηκε ποτέ μίσος για τους εχθρούς του, και προέτρεπε το Νότο να συγχωρήσει και να προχωρήσει. Είχε πει: «Εγκαταλείψτε τις έχθρες σας, και κάντε τους γιους σας Αμερικανούς».


Η ψυχασθένεια και η τρέλα σκοτώνουν την ιστορία

Στις 4 Ιουνίου 2020, ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ralph Northam ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο άγαλμα της Συνομοσπονδίας αφιερωμένο στον Στρατηγό Λή που βρίσκεται στο Ρίτσμοντ θα αφαιρεθεί προς τέρψη των δαιμονισμένων διαδηλωτών  – ένα από τα πολλά αγάλματα προς τιμήν της Συνομοσπονδίας που αποκαθηλώνονται σε πόλεις στις ΗΠΑ.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com